Kéktúra a huták vidékén a Zempléni-hegységben

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2017. március 24. - 16:00 - 2017. március 26. - 21:00
Helyszín: 
Zempléni-hegység,
Kéktúra a huták vidékén  a Zempléni-hegységben

Kéktúrán következő szakasza ismét a Zempléni-hegységet célozza vágáshutai indulással, a Zempléni-hegység természeti kincseivel, Makkoshotyka érintésével Háromhutáig. 

Túraszakasz: Vágáshuta – Makkoshotyka - Hármashuta

Az utazás részletes programja:

1. nap

Találkozó

Délután 4 órakor indulunk Veszprémből, az OMV benzinkút parkolójából. Rövid bepakolás és pálinka ellenőrzés után elindulunk Makkoshotyka felé. Az utat természetesen kisebb-nagyobb megállókkal tervezzük, hogy mindenki ki tudja nyújtani elgémberedett végtagjait. A szálláshely elfoglalása után szemünkkel, szívünkkel ráhangolódunk a gyönyörű tájra, esetleg megismerkedünk helybéliekkel. Utunkat csak a szombati nap kezdjük meg.

 

2.nap

Vágáshuta – Bányi-nyereg - Makkoshotyka 12,9 km, benne 475 m és 127 m

A közös reggeli elfogyasztása után nyakunkba vesszük lábainkat és irány Sátoraljaújhely határában a Bányi-nyereg! Közben megkóstolhatjuk a Bornemissza-forrás friss vizét, majd távolodva Sátoraljaújhelytől a Rákóczi-fa tövében megpihenhetünk. Tovább haladva a szőlősorokkal gazdagított Cifra-hegy alatt található Cirkáló tanyát elérve  újabb pecsétek kerülhetnek a Kéktúra füzetekbe, majd egy fennsíkra érve megcsodálhatjuk a Sárospatakhoz tartozó egykori malomkőbányát, egy mesés tengerszemet rejtő Megyer-hegyet, kirajzolódik a sárospataki Rákóczi-vár sziluettje a város tornyaival illetve bodrogközi háttérrel. Innen már csak pár lépés választja el a csapatot a makkoshotykai szálláshelyig. A Hegyalja borvidék részeként számon tartott település nemcsak finom borokban, de látnivalókban is bővelkedik. Itt a kora esti órák alkalmat adnak a hely szellemének megismerésére, így az Ökoturisztikai Látogatóközpont, a Tájház, és a Metzner-kastély illetve egy Vadásztrófea-gyűjtemény is gazdagíthatja programunkat. Igény szerint este ellátogatunk Sárospatakra, ahol igazán gazdag akár a látnivalók, akár a vacsorának való ételek tárháza.

 

3. nap

Makkoshotyka  – Háromhuta 10km; benne 322m ↑ és 322

Miután mindenki megébredt, elfogyasztottuk reggelijeinket érdemes szaporázni a lépteket, amit könnyen meg is tudunk tenni, mert gyakorlatilag nem lesz a szakasz során komolyabb leküzdendő szintkülönbség. Utunkat források, kutak övezik. Így a Rákos-kút, majd a Cifra-kút, melynek vize az öreg bükkös alatti kőrakás alól tör a felszínre, mígnem az Eszkála melletti Zsidó-rétről megpillanthatjuk a Regéci várat. A Zsidó-rét a Zemplén legmagasabb hegyi kaszálója, a pataki diákok egykori kedvelt síelő helye. Innen már csak pár lépés, hogy beérjünk a Háromhuta település első hutájához – Újhutához, ahol megtekinthetjük a Bretzeinheim-Waldbott vadászkastélyt, és bejárhatjuk a település igazán hangulatos, hegyvidéki utcácskáit. Amennyiben időnkbe belefér, vasárnap autóval ellátogatunk a Megyer-hegyben található Tengerszemet, mely igazán méltó koronája hétvégi utunknak.

 

Az utazás fontos adatai:

Részvételi költség:

Felnőtteknek: 19.500 Ft

Gyerekeknek 14 év alatt: 14.500 Ft

 

A részvételi költség tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást panzióban Makkoshotykán

- reggelit a szálláson

- Kéktúra túrafüzetet

- túravezetést

- esténkénti közösségi programokat

- az utazást Veszprémből indulva és érkezve

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a további étkezést

- belépődíjakat

 

Az utazás fontos adatai:

Létszán: 5-13 fő

Ajánlott korhatár: 10-60 év

Hiányzás a munkahelyről: 0 nap

 jelentkezni a timi [at] csalan [dot] hu e-mail címen lehet 2017. március 17-ig