A szolárépítészet alapjai

Nyomtatóbarát változat
Novák Ágnes

Sokkal gazdaságosabbnak, tisztábbnak, hatékonyabbnak és érdekesebbnek bizonyult a ház tetejére a víztartályhoz egy lapos napkollektort erôsíteni, hogy ugyanezt elérjék. A vizet még egyszerû megsze - rezni, így ez jó befektetésnek bizonyult, néhányan még jobban is érezték magukat.

Hasonlóképpen alakult a lakások fûtése és hûtése is. Ehhez a hagyományos energiahordozók és gé - pek nem mindig szükségesek. Az emberek nagy többsége használta a képzeletét, megbarátkozott a természettel, és azt egyszerûen dolgoztatni kezdte. A kézi tekerésû kurbli, mint emelô gyakran ugyan - olyan jól mûködött, mint egy elektromos motor, és ez jó gyakorlatnak bizonyult.

Ahogyan az idô haladt, egyre több minden változott. Napelemek termelték az elektromosságot, szol - gáltatva a világítást, hangosítást, fûtést és hûtést. Szélmotorokkal pumpálták a vizet, és hajtották a vi - torlás hajókat. A napra irányított telepek tiszta, biztonságos energiát termeltek az ipar számára. Az alkalmazott eljárások változatai szinte végtelenek voltak...

Néhány ember azonban nehezen tudta követni a változásokat. Továbbra is kedvelték régi gépeiket, a zajokat és a szennyezôdéseket munkavégzés közben. Ezeknek az embereknek egyre többet és töb - bet kellett fizetniük egyre kevesebb és kevesebb termékért. Munkájuk mind több részét az energia - hordozók megszerzésére kellett fordítaniuk.

Sokan mások megszerették a természetes módszerek használatát: örültek, hogy kevesebbet kell fi - zetniük egyre többért. Ôk hamarosan sok mindent felfedeztek, amit az alternatív módszerekkel is megtehettek: napfürdôzés, élelmiszer termelés, fôzés, termények szárítása, a folyadékok lepárlása, víz - emelés, szállítás, kommunikáció és így tovább. Ezután boldogan éltek, míg meg nem haltak.

David Wright - Natural Solar Architecture”

68 oldal

Egyszerre maximum ennyi napra kölcsönözhető: 
21
Átvétel helyszíne, nyitvatartás: 
Csalán iroda
Általános kölcsönzési feltételek: 
Kölcsönzési feltételek - könyvek és oktatóanyagok

Foglald le!

A foglaláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges.