Adventi Ökovásárba hív a kisbíró

Nyomtatóbarát változat
.
Adventi Ökovásárba hív a kisbíró
.

„ Közhírré tétetik, Vásár rendeztetik” - hallatszik fel ismét a jól ismert szlogen november 24-én szombaton Veszprémben, a Színházkertben. Adventi Ökovásárra hív a kisbíró mindenkit, aki egy jó hangulatú, mézeskalács illatú színes forgatagra vágyik, minőségi élelmiszereket, családi kikapcsolódást, a fára vagy a fa alá való finomságokat, kincseket keres. Nem fognak csalódni azok sem, akiket a kürtőskalács,vagy a téli forró italok vonzanak és szerencsét próbálnának a kiállítók termékeiből álló tombolán. A kiválónak ígérkező rendezvény szervezője a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, a megvalósítást a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatja.

„ Első alkalommal rendezünk Ökovásárt az adventi időszakban, és örömmel tapasztaltuk, hogy a kiállítóink körében mennyire népszerű ez a kezdeményezés. Reméljük, hogy a veszprémi és környéki lakosok szintén örömmel látogatnak majd ki az idei második Ökovásárra” – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Érdemes eljönni, mert a jó hangulat megalapozása érdekében ez alkalommal is csatlakoznak a vásárhoz a város és környéke népi táncosai, 60 helyi kiállító portékái közül kóstolhatunk, válogathatunk, akár már szeretteink karácsonyára gondolva. És, hogy mi vár ránk még ezen túl?

„ A már megszokott, magas színvonalú programokon túl a délelőtt folyamán a „Helyi ízek karácsonya” bemutatóiból megtudhatjuk, hogy az ünnepi menüben miként kaphatnak több helyet a gazdag, egészséges helyi ízek. Ezen titkokba Tornyos Balász, mesterszakács, Takács Feri bácsi, a zánkai füvesember és Poór Balázs, mindennapi ételünk gyógyerejének ismerője avat be bennünket. Az általuk készített finomságokat meg is kóstolhatják majd az érdeklődők” – mondta még el a Csalán Egyesület elnöke.

 

„ Ötletgyűjtőknek ajánljuk a délutáni „Helyit a fa alá” programrészt, amelynek keretében a megye ismert kézművesei fedik fel a közönség előtt szakmai titkaikat. Somodi Edit, a mézeskalács díszítést már-már művészi szintre emelő herendi mesterasszony ajánlotta fel a tombola fődíját, egy kivételesen szépséges mézeskalács adventi koszorút. Sümegi Elemér a gyertyakészítés minden lépését bemutatja, és hogy lássuk, tudását nem fenyegeti a feledés veszélye, bemutatóján gyermekei is aktívan közreműködnek. A kézműves szappanok illatos világába vezet be bennünket Katona Ágnes, aki azt is elárulja, hogyan készíthetünk otthon fürdőgolyót természetes alapanyagokból” – osztotta meg velünk az információt Kiss Renáta, a Csalán Egyesület alelnöke.

Vásári komédia keretében délután érkeznek a fenevadak az Színházkertbe, megtudhatjuk melyik ovis csoport nyeri a kreatív csomagot, és lesz majd valaki, aki egy élő fenyővel gazdagodik. Természetesen az, aki a közönség szerint a legjobb művet küldte be a „Frappáns” karácsonyfadísz készítő versenyre.

Tombolát, forró teát, forralt bort fabatkáért cserébe kaphatunk, tudtuk meg a szervezőktől. És, hogy a vásár környezetbarát jellege se sérüljön, a forró italokat nem műanyag pohárból, hanem bérelhető bögréből fogyaszthatjuk. És, hogy mi is az a fabatka? Minden bizonnyal ez is kiderül, ha kilátogatunk a vásárba.

Kapcsolódó anyagok: