Egészségünkre, Ökovásár!

Nyomtatóbarát változat
.
Egészségünkre, Ökovásár!
.

Sokan térhettek haza elégetten szombaton a veszprémi Historia Kertből értékes vásári portékákkal, emlékezetes ízekkel, természetes befőzési ötletekkel, praktikákkal vagy éppen azon örvendezve, hogy egészségesnek lenni jó! Sikeres volt tehát a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület által szervezett, Egészségnappal fűszerezett Ökovásár, és mind a vásározók, mind a közönség azt reméli, hogy jövőre ismét találkozhatunk az élménygazdag vásári forgatagban.

 

60 kiállító minőségi áruja, néptánccsoportok és zenészeik, hét remekbe szabott bemutató előadás és legfőképpen több ezer látogató, a megszokott jó hangulat, egészséges ízek, illatok jellemezték a hétvégi Ökovásárt.

„ Zeneszóval, tánccal kezdődött a nagy nap, és ez a vidám hangulat megmaradt egészen végig. Erre garancia volt a jó zene, az egészséges finomságok, a remek programok és persze a rengeteg látni, csodálni és vásárolni való portéka, amellyel kiállítóink készültek. A programkínálat kissé más volt, mint a megszokott, a rendezvény az egészségmegőrzés fortélyaival is megismertette az érdeklődőket, akik bátrak voltak kóstolni, érdeklődni, megmérni és lejegyezni az egészség paramétereit. Köszönjük mindenkinek, aki újra és újra megerősít bennünket abban, hogy az ilyen, egészséges, biztonságos, helyi termékekre bizony nagy szükség van, és köszönjük a Magyar Vidékfejlesztési Hálózat megvalósításhoz nyújtott segítségét.   – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. 

 

Mihalicz Csilla újságíró gondolatai a helyi termékek, és a befőzés jelentőségéről sokakat magukkal ragadtak, majd a szakmai bemutatók további ötleteket adtak az élelmiszerek természetes tartósításával kapcsolatban.  Az aszalás, szárítás, házi vegeta készítés, vagy gyümölcsbefőzés iránt főleg a háziasszonyok érdeklődtek, míg a sörfőzés az urak fantáziáját mozgatta meg inkább.

 

„ Mindenki szeretne egészségesebben élni – lehetőleg persze kompromisszumok nélkül. Talán emiatt is volt nagyon sikeres a rendezvény egészségmegőrző vonulata, ahol különféle mérésekkel, kérdőívekkel mindenki megtudhatta, hogy jó úton halad-e egészségének megőrzése felé. A tanácsok és adatok mellett azonban a kóstoldában a gyakorlati megvalósíthatóságáról is megbizonyosodhattak mindazok, akik nyitottak voltak a finom és egészséges ízekre.  Nem megvetendő persze az az igyekezet sem, hogy a táplálkozási ötletek mellett a mozgás mellett döntöttek az erősek, így talicskatoló versennyel, kukoricázással, diótöréssel tettek egy lépést egészségmegőrzésük útján. Mindezt jó hangulatban, játékosan” – mondta el Szalay Tímea.

 

A természetes befőzési bemutatókon az aszalás, szárítás, savanyítás, gyümölcs és gyümölcslé befőzése mellett a házi vegeta készítésen keresztül ismerhették meg a látogatók a természetes tartósítási eljárások  lényegi lépéseit, széles tárházát, melyet ötletadó és recepteket biztosító kiadvány -  a B, mint befőzés címet viselő füzet - formájában haza is vihettek az elszántak. A „Kamránk Kincseinek” versenyén  Ware Noémi aratott nagy sikert a zsűri körében Sokkfűszeres paradicsom készítményével, és lett gazdagabb egy befőző lábossal és egy savanyító kőedénnyel. Üstben sült szilvalekvár ízei nyerték el a döntőbírák tetszését másodikként, amit Rákos Margit készített nagy odafigyeléssel. Pataki Imre homoktövis lekvárja nem csak ízeiben, de egészséges tulajdonságaival is lenyűgöző volt, és készítője konyhai mérleggel térhetett haza. Negyedikként Nagy Gyula aratott babért az Erdei feketeszeder lekvárjával, és a verseny díjazottjai között szerepelt még ötödikként Buzsáki Réka levendulaszörpje. A Mihalicz Csilla, újságíró által vezetett zsűri nem volt könnyű helyzetbe a döntésben, mivel mintegy 40 pályaművet kellett rangsorolni a verseny során a megadott szempontok szerint. A helyi alapanyagok aránya, a tartósítószer-mentesség, az íz, a termék vonzó megjelenése mind-mind szempontként szerepelt az értékelés során.

 

„ Tombolatárgyainkat mindig a vársárban kiállítók felajánlásaiból állítjuk össze, így minden nyertes biztos lehet benne, hogy minőségi, helyi terméket kapott. Duplán is érdemes volt tehát a rendezvényen helyi terméket vásárolni, különösen annak, aki elvihette a fődíjat, egy teli satyor helyi varázslatot.”  – tette hozzá végezetül a Csalán Egyesület elnöke

Az Ökovásár az MNVH Elnökségének értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg.