Fogyasztásmérés

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Fogyasztásmérés
Fotós: 
Csalán Egyesület
.

Akár hiszed, akár nem, ha méred a fogyasztásod, kevesebb is elég lesz. Akár elektromos áramról, akár gázról, akár vízfogyasztásról is legyen szó. Már azzal, hogy havonta leolvasod az órát, és megállapítod, hogy alakult az elmúlt hónapban az óraállás, valamilyen csoda során máris csökken a következő időszakra eső fogyasztás. Racionális magyarázat nincs, de működik. Próbáld ki Te is!

Napjainkban már azzal sem vagyunk mindig tisztában, hogy melyik óra pontosan mit is mér, azzal meg végképp nem, hogy az óraállásból hogy jön ki az általunk fizetendő összeg. Varázslatnak tűnnek a kalkulációk, mikor a szolgáltató megpróbálja „elmagyarázni” a számla melletti levélben, hogyan is jött ki az annyi. Ilyenkor sokszor felháborodottan ülünk az asztalnál, és magatehetetlenül átverve érezzük magunkat. Pedig van megoldás! Egészen biztos, hogy kevesebbet fizetünk, ha kevesebbet mutat az óra. És ennek a legegyszerűbb megoldása, ha figyeljük a fogyasztásunkat! Hogy is tegyük?

 

Vegyünk egy naptárat vagy egy füzetet, és jegyezzük fel lehetőleg minden hónap első vagy utolsó napján az óraállásokat. Az elektromos áram óráját, a gázóráét, a vízóráét, az autó kilométer óráját. Mellé jegyezzük fel az elmúlt hónap adott napján leolvasott értékeket, majd a két szám közötti különbözetet. Ennyi a tudomány. Egyszerű és mégis hatásos. Ezen módszerrel ugyanis 10-20%- nyi megtakarítást tudsz elérni egyszerűen azzal, hogy olyan energiát takarítasz meg, amit észre sem veszel. Ez az az energia, ami teljesen feleslegesen kerül felhasználásra, és nem csökkenti mindennapi szükségleteid kielégítését.

 

Mit fogsz így tapasztalni? Például azt, hogy az évi óraleolvasást követően egy havi áramszámlád összegét visszakapod. Hát nem vonzó?

További praktikákért kövesd a Csalán Egyesület híreit, honlapját vagy keresd személyesen kiadványait a Rákóczi úti irodában.