Kéktúra: Indulás! Hollóháza - Bózsva szeptember 23-25.

Nyomtatóbarát változat
.
Országos Kéktúra: Indulás! Hollóháza - Bózsva szeptember 23-25.
.

TÁJAK – TALÁLKOZÁSOK – HAGYOMÁNYOK

- Keresztül Magyarországon másfélmillió lépésben -

Hollóháza – Füzér - Füzérkomlós – Bózsva

2016. szeptember 23-25. (péntek délutáni indulással)

Fedezzük fel Magyarország meseszép természeti kincseit, településeink életét, lakóinak szokásait, mondáit!

Gyűjtsük be a hazánk nyújtotta élményeket, éljük meg az egyes vidékek hangulatát, találjuk meg azokat az értékeket, melyek összekötnek, erősítenek és egyben megnyugtatnak!

Az utazás részletes programja:

1. nap

Találkozás:

Délután 4 órakor találkozunk Veszprémben az OMV benzinkút parkolójában. Elfoglaljuk a helyeinket a kisbuszban, és körülbelül 5 órai megállókkal ellátott utazást követően az esti órákban érkezünk Hollóházára. A helyiekkel szervezett kötetlen beszélgetéssel hangolódunk rá a Zempléni-hegység sajátos világára.

2. nap

Hollóháza - Nagy-Milic – Füzér (szállás: panzió) 13 km, 640 m fel, 562 m le

hollóháziak ’titkos nyelve’ a porcelán; megismerheted történetüket ezúttal porcelánban elmesélve. Ez a reggeli szabadon választható program a porcelánmúzeumba való betekintésre nyújt lehetőséget, míg alternatívaként kínálkozik a porcelánváros porcelánkálváriája; - a hely, ahol minden művész (- Kovács Margit, Somogyi József vagy Szász Endre –) porcelánban fogalmazott.

Hollóháza értékeit magunkba szívva keressük fel a Kéktúra Emlékművet, mely kiindulópontja a méltán híres, Magyarország északi részét bejáró Országos Kéktúrának. Innentől utunk a KÉK jelzést követvén szorgos emelkedővel vezet a Zemplén legjelentősebb hegycsúcsára.  A Nagy-Milic 898 méterével a világ tetejének tűnik, és pontosan ez az érzés is kerít hatalmába a Nagy Milic csúcsán szétnézve. A páratlan panoráma azonban csak fokozódik a Kis-Milic felé haladva.

A hegyekről leereszkedvén Füzéri vár látványa tárul elénk, mely nem csoda, hogy Magyarország 7 természeti csodájának egyike. 

Füzéren elfoglaljuk szállásunkat, mely egy étteremmel is rendelkező vendégház a településen.

A nap azonban még tartogat meglepetéseket. Az este nem telhet el a helyi ízek, mondák és hangulatok nélkül.

 3. nap

Füzér-Füzérkomlós-Bózsva, 8,9 km, 41 m fel, 236 m le

A reggeli órák a hely hangulatának megélésre nyújtanak teret. A Füzéri vár és annak természeti csodája után eleink hétköznapi életének csodáiba is kaphatsz bepillantást az igazán látványos és sokatmondó Füzéri Tájházmegtekintésével.  Ezek a szabadon választható programok tetszés szerint választhatók, helyettesíthetők, cserélhetőek akár egy hangulatos kávézóra, vagy a táj szépségével való feltöltekezésre.

A füzéri élményekkel feltöltekezve folytatjuk utunkat  a KÉK jelzés mentén Füzérkomlósra, melynek megközelítése különösebb fizikai erőpróbát nem jelent. A lóüzemű görpálya emlékeként elhelyezettkismozdony mellett elhaladva, majd a kisvasút nyomvonalát követve közelítjük meg Bózsvát, jelenlegi célállomásunkat. Itt a település közepén elhelyezkedő horgász- és csónakázó tó tükrében csodálhatod az ősz színeit, mely ideális pihenőhely az erdei kilométereket megtett lábak számára.

A bózsvai pihenő után a délutáni órákban indulunk haza a már jól ismert kisbuszunkkal.

>> A program részletei <<