Közös lehetőség munkanélkülieknek és közhasznú szervezeteknek

Nyomtatóbarát változat
.
Közös lehetőség munkanélkülieknek és közhasznú szervezeteknek
.

Harmadik alkalommal van arra lehetőség, hogy munkanélküliek egy vállalkozó szellemű csoportja éljen egy újszerű lehetőséggel: az önkéntesség adta lehetőséget kihasználva közhasznú tevékenységet végző szervezeteknél szerezzen munkatapasztalatot, mindezt amellett, hogy továbbra is regisztrált munkakereső.  

Ezzel gyakorlatot szerezhet egy olyan területen, melyen később el kíván helyezkedni, közösségben lehet és értelmes, hasznos tevékenységet végezhet. Ez a napi rendszeres, 6 órás elfoglaltság idén két csoport számára elérhető: 18 és 26 év közötti, regisztrált álláskereső fiatalok számára és új célcsoportként 45 év feletti tartós, min. 6 hónapja regisztrált munkanélküliek részére.

„ A fiatalokkal kapcsolatban a korábbi két programciklus bebizonyította, hogy a modell jól működik. Most az új célcsoportra való kiterjesztéssel szeretnénk kipróbálni, hogy ez a fajta alternatív tapasztaltszerző megoldás segítséget jelent-e az idősebb korosztálynak is. – mondta el kérdésünkre a programvezető, Mátyás Mónika.

A jelentkezők 10 hónapra vehetnek részt a programban, de itt örömmel veszik, ha valaki a program közben elhelyezkedik, hiszen ez is a cél. A 10 hónap alatt havi 20-30 ezer forintnak megfelelő költségtérítést kapnak az önkéntesek étkezési utalvány és utazási bérlet formájában, hogy el tudják végezni önkéntes feladataikat illetve olyan képzéseken vesznek részt, melyek az elhelyezkedésüket segítik.

Az, hogy milyen tevékenységet végezhetnek, a programba jelentkező fogadó szervezetek tevékenységétől függ. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább programszerezésben való részvételt, adminisztratív munkát, gyerekkel való foglalkozást és karbantartói feladatokat kínálnak a fogadó szervezetek.

„Olyan közhasznú feladatokat ellátó közintézmények, önkormányzatok, civil szervezetek jelentkezését várjuk a régió területéről, melyek a későbbiekben is szeretnének foglalkozni az önkéntességgel. Előfeltétel, hogy legyen főállású alkalmazott, hiszen az önkéntesnek valakivel együtt kell dolgoznia, egyedül nem tudna munkatapasztalatot szerezni. Veszprém megye adta a korábbi programokban a legtöbb résztvevő szervezetet, itt nagy aktivitás látszik, míg Komárom-Esztergom megyéből kevés szervezet jelentkezett.”

Szervezetek jelentkezését március 10-éig várjuk, a leendő önkéntesekét pedig március 31-ig, ehhez egy jelentkezési lapot kell kitölteni, mely a www.otletprogam.hu honlapoldalról letölthető, de lehetőség van arra is, hogy az érdeklődőknek e-mailen elküldjük: onkenteskozpont [at] csalan [dot] hu