Magyar Termék védjegy(ek)...hogyan is...???

Nyomtatóbarát változat
.
Magyar Termék védjegy(ek)...hogyan is...???
.

Sokan keressük tudatosan a helyi, vagy legalább hazai termékeket mindennapi bevásárlásaink során, hiszen a megbízható, jó minőségű magyar termékek választásával saját megelégedettségünkön túl a hazai gazdaságot is erősítjük, segítjük munkahelyek teremését. Az árubőségben az eligazodást különféle címkék segíthetik, ilyen például a Magyar Termék Védjegy is. Ennek pontosítására készült el a vidékfejlesztési tárca gondozásában az rendelt, amely a fogyasztókat korrektebb módon tájékoztató jelzéseket javasol a gyártóknak. A rendelet idén szeptemberben lépett hatályba.

    A „Magyar termék” védjegyet hazai termelők hozták létre 2006-ban, hogy segítsék a hazai gazdaság és munkaerőpiac erősödését. A védjegyet használatának engedélyezéséről a gyártó kérésére a szakértőkből álló, független Magyar Termék Nonprofit Kft. határoz. Az alkalmazás nem kötelező, ám ha megjelenik a csomagoláson az igényelt tanúsító védjegy, akkor annak minden előírást be kell tartani és tartatni.

 

Szóval, ha tudatosak vagyunk, és ilyen védjeggyel ellátott terméket veszünk, akkor biztosan hazai alapanyagokból gyártott, itthon feldolgozott, magyar munkavállalók által előállított termékhez jutunk? A válasz eddig legfeljebb „talán” lehetett. Az eddigi szabályozás szerint ugyanis a védjegyet megkaphatta minden olyan termék, amely legalább 51% hazai hozzáadott értéket tartalmazott, magyar munkaerő foglalkoztatásával készült, és megfelelt a magyar minőségi és egyéb előírásoknak.

 

A vásárlók hitelesebb tájékoztatása érdekében szükségessé vált, hogy a védjegyet pontosítsák. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a jelenlegi „magyar termék” védjegyet három, az eredetiből kiinduló, de azt részleteiben szabályozó védjegy váltja fel. Ezek név szerint a „Magyar termék”, a „Hazai termék”, illetve a „Hazai feldolgozású termék” megkülönböztetés. Fenti védjegyek képi megjelenítése is az eredetiből indul ki, annak különféle változatai.

A háromféle jelzés közül a "Magyar termék" megnevezés arra utal, hogy a termék teljesen magyar alapanyagokból idehaza készült, a "Hazai termék" jelentése, hogy összetevőinek legalább 50%-a és a feldolgozás egésze Magyarországon történt. Végül a "Hazai feldolgozású termék" import alapanyagokat is tartalmaz, de feldolgozása hazai. Szóval a lényeg az, hogy a feldolgozás itthon történjen, akkor is, ha az alapanyagok egy része, vagy akár teljes egésze külföldről származik.

 

Az, hogy ez a tervezett rendszer végül is tisztább képet ad-e a termékek zsúfolt piacán, még nem tudjuk. Biztosan jól tesszük, ha tájékozódunk, ha megismerjük és felismerjük ezen jelzések különbözőségeit, hiszen mindenképpen egy kis háttér információ és jó szem kell majd ahhoz, hogy a kis különbségeket is észrevegyük. Mert ami a védjegyen apró különbség, a tartalomban mindenképpen óriási.