Mérhető megtakarítások

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Mérhető megtakarítások
.

Mindannyian szeretnénk takarékosabban élni, jó lenne, ha számláink ilyenkor, a fűtési szezonban sem nőnének az égig. Ezen törekvéseinket segíti a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület „Mérhető megtakarítások” projektje, amely novemberben indult el megyénkben. Éghajlat- és pénztárca barát megoldások népszerűsítésére, kipróbálására, felhasználására kerül sor és egy érdekes versenyre hívja a családokat az Egyesület, mely végén a legtakarékosabbak értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

A több módon is megszólítja a Csalán Egyesület a családok tagjait, hiszen közösen könnyebb céljainkat elérnünk. Aki kevesebb energiát használ, az a saját érdekein túl a közössége érdekeit is szolgálja, hiszen minden kicsi lépés a felé, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a levegőbe az éghajlatváltozást mérsékli. Ezek az egyéni cselekedetek összeadódnak és mélyreható változásokat csak ezzel érhetünk el.

„ Energiatakarékossági bemutató napokkal készülünk, amelyek alkalmával a tanácsokon, praktikákon túl egy sor gyakorlatias eszközt is bemutatunk, melyek segíthetnek bennünket, hogy takarékossági céljainkat elérjük.  Ilyen például a fogyasztásmérő, vagy a fa nyílászárók utólagos szigetelését lehetővé tevő gép. De igénybe vesszük a XXI. század technológiáját, és igény szerint hőkamerás felvételeket is készítünk a résztvevők ingatlanjairól.  A hőkamera egy elmés eszköz, amely belelát a házunkba és megmutatja, hol szökik a meleg, mit kellene elsőként leszigetelnünk – a födémet, lábazatot, vagy a homlokzatot? – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

 „ Iskolai foglalkozásaink keretében az általános iskolák felső tagozatosai találkozhatnak napjaink egyik legnagyobb kihívásával, az éghajlatváltozással, megismerve annak eredetét, hatásait, a cselekvési és alkalmazkodási lehetőségeket. Természetesen mindezt érdekes, érthető és játékos formában történik, amely aztán kisebb – nagyobb változtatásokra, cselekvésre ösztönzi a diákokat, és rajtuk keresztül családjaikat is. „ – mondta el Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője

A Csalán Egyesület Mérhető megtakarítások címmel versenyt hirdet a háztartások energia-megtakarításának ösztönzésére. A versenyre családok jelentkezhetnek, akik a kapott szakmai   útmutatások alapján életmódbeli változtatásokkal csökkentik az energiafelhasználásukat otthonaikban. A rendszeres mérőóra leolvasással nyomon követhető, hogy mennyire sikerült kevesebbet fogyasztani. Az arányaiban legtöbb energiát megtakarító családok értékes jutalmakban részesülhetnek,  illetve részt vesznek az országos megmérettetésen is. A verseny december 1-én indul és február 1-ig tart, de az országos megmérettetésben résztvevők március 31-ig vannak versenyben. 

A mérhető megtakarítások versenyen a mellékletben található Jelentkezési lap kitöltésével és a csalan [at] csalan [dot] hu e-mail címre történő visszaküldésével tudsz indulni. Az induló óraállásokat 2012. december 1-én mindenképpen olvasd le, és küldd el őket a csalan [at] csalan [dot] hu e-mail címre.

Azok a résztvevők, akik a "Mérhető megtakarítások" programot folytatják 2013. április 1-ig, részt vesznek a Greendependent Intézet országos és nemzetközi szintű, Energiaközösségek nevű megmérettetésén is, ahol szintén komoly díjakért folyik a verseny.  

A  megtakarításokat az Energiaközösségek program klakulátorával számoljuk.

Jelentkezési lap

 A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó anyagok: