Pincétől a padlásig

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Élj zölden!
.

Akár kertes házban, akár tömblakásban, panelban, vagy műemlékvédelem alatt álló épületben élünk sokszor felmerül bennünk a kérdés: mit tehetnénk még, hogy életmódunk zöldebbé váljon?

Gyakorlati tanácsokat, tapasztalati beszámolókat kaphatunk egy KEOP projekt keretében elkészült ismeretterjesztő filmek és a hamarosan elkészülő „Pincétől a padlásig” kiadványból, melyek egyesületünk és partnerszervezetei jóvoltából régiós szinten kerülnek terjesztésre.

 

A projekt egyik fő célja, hogy mindenkiben tudatosítsa, ő is tehet az éghajlatváltozás mérsékléséért, és ez nem nyűg, hanem örömet okoz, sőt, takarékosabb életvitelt eredményez. Ha épp építkezésbe kezdünk, természetesen több a lehetőségünk, mert építhetünk akár passzív házat, vagy ötleteket gyűjthetünk az esztergomi ökotechnikai bemutató házban, de a lehetőségink akkor is adottak, ha meglévő otthonunkat, életvitelünket szeretnék tudatosabbá, fenntarthatóbbá tenni.

 

A filmek és a kiadvány összeállításakor törekedtünk arra, hogy minden élethelyzetben, minden lakhatási körülmények között hasznos és könnyen megvalósítható ötleteket, tanácsokat adjanak. Kiemelt terület például a sokszor mellőzött társasházi és műemléki épületek lehetőségeit bemutató rész. Hiszen ekkor is használhatunk környezetbarát tisztítószereket, vásárolhatunk tudatosan és helyben, komposztálhatunk közösen a többi lakóval.

 

Nagy erénye az elkészült filmeknek és kiadványnak, hogy négy környezeti tanácsadó iroda, azaz a Csalán Egyesület (www.csalan.hu), az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület (www.ekoku.hu), a Gaja Egyesület (www.gajaegyesulet.hu) és a Nők a Balatonért Egyesület (www.nabe.hu) egymást erősítő tapasztalatait építi be, foglalja magába.

 

A KEOP projekt az év végéig tart, de környezeti tanácsadó irodáink a kibővített szolgáltatásokkal (például ökoauditálással, hőkamerás felvételek készítésével, kölcsönözhető eszközökkel, könyvekkel, oktatócsomagokkal) továbbra is várják a lakosságot, mindemellett környezeti tanácsadóink is várják a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, bejelentéseket.

 

A pincétől a padlásig végigjárva tehát az otthonainkat könnyebben megtalálhatjuk azokat az apró, de hatásos eszközöket, amelyek a fenntarthatóbb jövő, gyermekeink zöldebb életének irányába visz.