Óriásparadicsom Veszprémben is

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat

Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány veszprémi akcióján hat méteres, „génpiszkált” óriásparadicsom fogadta a járókelőket. A Csalán Egyesület szerint a génmódosított kukoricafajtákra a kormány tavaly meghozott átmeneti tilalom megtartása mellett a tervezett 'koegzisztencia' szabályok szigorítására van szükség.

A 2006. március 2. és 24. között tizenkét városban [1] kerül megszervezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akciósorozat, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezetei egy 6 méteres "génpiszkált" Óriásparadicsommal járják be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyűjtenek újabb génmódosítás mentes övezetek létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét.

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság - a tagállamok akaratának ellenére – mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 173 régiója csatlakozott a hálózathoz. A mai akción azért gyűjtünk aláírást, hogy Veszprém is génmódosítás-mentes övezet legyen – fejtette ki Szalay Tímea, a Csalán Egyesület programfelelőse.

Hazánkban eddig 39 település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali), valamint a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány során szeretnénk, ha még több település, és újabb régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét – fűzte hozzá Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője. Megemlítette, hogy a múlt héten Lengyelország tizenhatodik régiója is génmódosítás-mentes övezetté nyilvánította területét, ezzel Lengyelország teljes területe génmódosítás-mentes övezet lett. Magyarországnak is követnie kellene a lengyel példát.

A természetvédők kitértek arra is, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben juttatta el a magyar kormányhoz a véleményét a génmódosított és nem génmódosított növények együtt termesztésére („koegzisztenciájára”) vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatban, s a Bizottság számos ponton kritizálta a tervezetet. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ugyanakkor a Bizottságtól érkező kritika következtében nem szabad gyengíteni a tervezett koegzisztencia szabályokat, mivel a Bizottság által 2003-ban a témával kapcsolatban elfogadott ajánlások nem kötelezőek a tagállamok számára. Fidrich Róbert hangsúlyozta, hogy hazánknak - a génmódosított kukoricafajtákra tavaly hozott átmeneti tilalom megtartása mellett - szigorú koegzisztencia szabályokra van szüksége, s a kormány által tavaly novemberben elfogadott tervezetet nem gyengíteni, hanem szigorítani kellene.

További információ:

Szalay Tímea, programfelelős, Csalán Egyesület, tel.: 88/578-390, e-mail: timi [at] csalan [dot] hu

Fidrich Róbert, programvezető, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil: 06/70-2-715-715, 06/30/565-2333

Az akcióhét további állomásai:

 • márc. 6. hétfő: Miskolc;
 • márc. 7. kedd, Nyíregyháza;
 • márc. 8. szerda, Debrecen;
 • márc. 14. kedd, Békéscsaba;
 • márc. 16., csütörtök: Szeged;
 • márc. 17., péntek: Szolnok;
 • márc. 18., szombat: Solt;
 • márc. 20., hétfő: Hatvan;
 • márc. 23., csütörtök: Veszprém;
 • márc. 24., péntek: Szombathely;
 • márc. 25 szombat: Balmazújváros.