Új év – új buszjegy?

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Új év – új buszjegy?
.

Az új esztendő beköszönte menetrend szerint együtt jár az árak, különösen a szolgáltatások árainak emelkedésével, ezért senki sem lepődött meg azon, hogy 2010. január 1-től a Veszprémben szolgáltató Balaton Volán helyi járatainak viteldíjai is emelkedtek. Nem is ez a tény, sokkal inkább a tavaly megvásárolt jegyek sorsa miatt kereste fel egy ügyfél a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület fogyasztóvédelmi tanácsadóját a fogyasztovedelm [at] csalan [dot] hu email címen.

 Az ügyfél azzal a kérdéssel fordult a Csalán Egyesület jogi tanácsadójához, hogy a vállalat megszabhatja-e, hogy a megmaradt jegyeket meddig veszi vissza, illetve jogszerű-e, hogy a már megvásárolt, de fel nem használt jegyeit idén már nem használhatja utazásra. Hiszen a jegyén szerepel az a mondat, hogy „a város helyi autóbuszjáratain egyszeri utazásra érvényes”, nincs rajta időkorlát.

 „ Jó, ha tudjuk, hogy a helyi autóbusz-közlekedés szolgáltatási díjairól helyi önkormányzati rendelet dönt, így annak szabályszerű kihirdetését követően már az új tarifák érvényesek, attól függetlenül, hogy a jegyen nem tüntették fel a felhasználhatósági határidőt. Azaz erre az esetre is érvényes is az a régi alapelv, hogy a jog nem tudása nem mentesít az abban foglaltak betartása alól” - tudtuk meg a Csalán Egyesület fogyasztóvédelmi tanácsadójától, Dr. Németh Sándortól.

 A helyi volán társaság díjszabási tájékoztatóján azt tette közzé, hogy a 2009. évben megvásárolt jegyek a Balaton Volán Zrt. elővételi pénztáraiban, a díjkülönbözet befizetésével új értékű menetjegyre cserélhetők, és erre a tárgyévet, illetve a tarifaváltozást követő 60 napon belül van lehetőségük az utasoknak. Aki tehát bespájzolt, de nem elég fürge, néhány hét múlva bottal ütheti a jegy árát.

 „Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet három hónap, vagy akár fél év után is becserélni a régi jegyeket vagy akár - horribile dictu- utazni is vele a Volán társaság honlapja sem nem ad választ” – folytatta a Csalán Egyesület tanácsadója. „Kutakodásunk eredményeképp arra a megállapításra kellett jutnunk,hogy az eljárással nincs minden rendben, és a „szabályzat” sokkal inkább a vállalkozás anyagi érdekeit szolgálja, mintsem a fogyasztói jogokat. A közúti személyszállítási szerződéseket egy, a jogszabályok között már-már matuzsálemnek számító 1981-es Minisztertanácsi Rendelet szabályozza, ami bár igen szűkszavú, mégis kimondja, a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el. Ezek szerint a Ptk. által általánosan előírt öt éves elévülési idő helyett valóban gyorsabban kell eljárnunk, ha igényünket érvényesíteni akarjuk, de 60 napos határidőről szót sem ejt a rendelet” – mondta még el Dr. Németh Sándor.

 Megállapíthatjuk tehát, hogy a 60 napos határidő a Balaton Volán Zrt. saját ötlete, a vállalatot erre sem az érvényes jogszabály, sem önkormányzati rendelet nem kötelezi, sőt, nem is jogosítja fel. Az ügyvéd szerint a helyi járatra előre megvásárolt, de utazásra fel nem használt jegyeink visszaváltását a polgári jog szabályai alapján 60 nap helyett egy évig vagyunk jogosultak követelni. Vagy helyi közlekedési társaságunk is követhetné egy dologban a mostanában sokat emlegetett BKV-t, amennyiben a fővárosi közlekedési vállalatnál az utóbbi években kibocsátott, hamisítás ellen védett (fémcsíkos) jegyek időkorlát nélkül érvényesek.