Zöld tartósítás

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Zöld tartósítás
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Egyesület „zöld udvarában” mindenféle ötletes, háztartásod zöldítését szolgáló masinával találkozhatsz, emellett van minden, mi szem, s szájnak ingere! Érdemes ellátogatni a Rákóczi úti irodába, ahol megismerkedhetsz az aszalás hagyományos módszerével. A napkollektoros aszaló segítségével konyhakertünk nagy része könnyen és egyszerűen „téliesíthető”.

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy visszatérünk Nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, módszereihez, már ami a ház körüli teendőket illeti. Így – köszönve ezt a tudatosságnak és ésszerűségnek – újra előtérbe került például az aszalás, mint hagyományos és természetes tartósítási eljárás.

 

Ezen művelethez vannak, akik elektromos eszközt használnak vagy tepsiben aszalnak, mindeközben több órán át környezetterhelő módon használják az áramot. Ezeknél a modern eljárásoknál jóval olcsóbb és ésszerűbb megoldás is létezik, például ha kemencében, úgynevezett „hulladékhővel” próbálunk meg tartósítani. Mégis, ami mindenekelőtt segítségünkre lehet, egy a kertbe kiállított, akár házilag is egyszerűen és frappánsan elkészíthető napkollektoros aszaló.

 

Mindez betakarítás idején bír nagy jelentőséggel, amikor a Nap áldásos sugarainak köszönhetően – pláne hőségriadó idején – akár egy-két nap alatt „bespájzolhatunk” gombát, paradicsomot, barackot, hagymát… tulajdonképpen bármit, egészen a fűszernövényekig. És ami a legjobb az egészben, ezen zöld tartósítási folyamat alatt a télire szánt finomság mit sem veszít a benne rejlő vitaminokból, tápanyagtartalombóll.

 

Amit jó, ha tudunk: az aszalványt légmentesen kell elzárni (befőttes üvegbe vagy légmentesen zárható műanyag tartájba), s később, fűtési szezon idején legalább egyszer érdemes megszellőztetni, átszárítani. Akkor érünk el jó eredményt, ha aszalt finomságunk rugalmas marad, így tuduk aztán azok hozzáadásával télvíz idején, sütés-főzés közben csodafinom ízeket varázsolni ételeinknek.

 

Akit érdekel a napkollektoros „csodamasina”, a XI. Ökovásár napján, szeptember 24-én Veszprémben, az Óváros téren megtekintheti azt– bízunk benne, működés közben.