Zöld tartósítás
A Csalán Egyesület „zöld udvarában” mindenféle ötletes, háztartásod zöldítését szolgáló masinával találkozhatsz, emellett van minden, mi szem, s szájnak ingere! Érdemes ellátogatni a Rákóczi úti irodába, ahol megismerkedhetsz az aszalás hagyományos módszerével. A napkollektoros aszaló segítségével konyhakertünk nagy része könnyen és egyszerűen „téliesíthető”.
Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy visszatérünk Nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, módszereihez, már ami a ház körüli teendőket illeti. Így – köszönve ezt a tudatosságnak és ésszerűségnek – újra előtérbe került például az aszalás, mint hagyományos és természetes tartósítási eljárás.
Ezen művelethez vannak, akik elektromos eszközt használnak vagy tepsiben aszalnak, mindeközben több órán át környezetterhelő módon használják az áramot. Ezeknél a modern eljárásoknál jóval olcsóbb és ésszerűbb megoldás is létezik, például ha kemencében, úgynevezett „hulladékhővel” próbálunk meg tartósítani. Mégis, ami mindenekelőtt segítségünkre lehet, egy a kertbe kiállított, akár házilag is egyszerűen és frappánsan elkészíthető napkollektoros aszaló.
Mindez betakarítás idején bír nagy jelentőséggel, amikor a Nap áldásos sugarainak köszönhetően – pláne hőségriadó idején – akár egy-két nap alatt „bespájzolhatunk” gombát, paradicsomot, barackot, hagymát… tulajdonképpen bármit, egészen a fűszernövényekig. És ami a legjobb az egészben, ezen zöld tartósítási folyamat alatt a télire szánt finomság mit sem veszít a benne rejlő vitaminokból, tápanyagtartalombóll.
Amit jó, ha tudunk: az aszalványt légmentesen kell elzárni (befőttes üvegbe vagy légmentesen zárható műanyag tartájba), s később, fűtési szezon idején legalább egyszer érdemes megszellőztetni, átszárítani. Akkor érünk el jó eredményt, ha aszalt finomságunk rugalmas marad, így tuduk aztán azok hozzáadásával télvíz idején, sütés-főzés közben csodafinom ízeket varázsolni ételeinknek.
Akit érdekel a napkollektoros „csodamasina”, a XI. Ökovásár napján, szeptember 24-én Veszprémben, az Óváros téren megtekintheti azt– bízunk benne, működés közben.
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról