Gyűjtsd Te is az esővizet!

Nyomtatóbarát változat

Gyűjtsd Te is az esővizet!

Magyarországon az éghajlatváltozásból adódóan csökken a nyári csapadékmennyiség, nő az aszályos időszakok gyakorisága, hossza, és súlyossága. Ezzel párhuzamosan a lehulló csapadék hirtelen, nagy mennyiségben érkezik majd. A jövő kritikus területe az ivóvíz, mert a rendelkezésre álló egészséges édesvíz mennyisége rohamosan csökken az egész világon.

Az esővíz olcsóbb a vezetékes ivóvíznél, és a vízfelhasználás akár 50%-a is kiváltható esővízre (pl. WC-öblítés, mosás, öntözés). Az esővíz gyűjtésével egyre nagyobb költséget tudunk megtakarítani.

 

Mire ne használjunk esővizet?

Az azbesztcement tetőről (eternit, pala) gyűjtött esővíz azbesztszálakat tartalmazhat, melyek egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Így az azbeszt tartalmú tetőről csak kellő óvatossággal gyűjthető az esővíz.

A bitumenes tetőfedő anyagokból (pl. kátránypapír) kioldódhatnak olyan anyagok, melyek sárgára is festhetik az összegyűjtött esővizet. Ez a víz mosásra nem alkalmas.

A háztetőn levő szennyeződéseknek köszönhetően sajnos a háztetőről gyűjtött esővíz higiéniai szempontból nem mindig kifogástalan. Nem javasolt annak vízivásra, tisztálkodásra, főzésre, mosogatásra való felhasználása.

 

Tudtad-e, hogy:

...egyre kevesebb víz áll rendelkezésünkre, értéke folyamatosan nő.

...az esővíz olcsóbb, vízfelhasználásunk 50%-a kiváltható vele.

...a növények az esővizet jobban szeretik, mint a vezetékes kemény vizet.

...az esővíz felhasználása energiatakarékos.

...az esővízhez kevesebb mosószer szükséges, mivel az lágy víz.

...az esővíz nem szennyvíz.

Az esővizet nem csak a növényeid közvetlen öntözésére használhatod: komposztod igény szerinti locsolását is elvégezheted belőle.

Az ágyásaid takarásával az esővízzel is takarékoskodsz, hiszen a takarás alatt sokkal jobbá válik a talaj vízmegtartó-képessége.

Az esővizet gyűjtheted a kereskedelemben - változatos minőségben/árban -  kapható tárolókban, de készíthetsz magad is, a ház körül fellelhető, használaton kívüli hordók újrahasznosításával. Hogy esztétikailag is kerted szerves része legyen alkotásod, díszítsd a saját elképzelésed szerint - leld örömöd benne!