Nevelj Te is palántát!

Nyomtatóbarát változat

Saját magad is nevelhetsz palántát otthon,  nem nagy mutatvány. És a ksi fejlődő növényeket nézve bizony egyre jobban érezni fogod, hogy jön a tavasz! A sikerélmény garantált, az elültetett magok a tél végének közeledtével szép, erős növényekké tudnak fejlődni, amit majd a fagyos napok elmúltával kiültethetsz a kertedbe vagy a virágládába. Ha többféle palántát szeretnél, mint amit fel tudsz nevelni, fogj össze barátaiddal, és osszátok be, ki neveli a paprikát, ki a paradicsomot:)

Hogy  kezdjek neki?

Keress elő olyan virágládát, tejfölös poharat, tojástartót, vagy akár kis virágcserepet, mely nem túl mély (5-8 cm-nyi föld fér bele). Amennyiben nem lyukas az alja, úgy fúrj lyukakat az aljára, hogy a vizet az alátét edényből a föld fel tudja szívni, illetve a többlet vizet a föld le tudja ereszteni az alátétbe.

Milyen vetőmagot használjak?

Érdemes hazai vetőmagot választanunk, mivel ezek a fajták alkalmazkodtak leginkább a magyarországi viszonyokhoz. A legjobban akkor járunk, ha valamely környékbeli ismerőstöl tudunk magot kérni, mert az a mag már megszokta az ottani adottságokat, így a lehető legjobb és legtöbb termés várható. A boltban vásárolt vetőmagoknél azonban mindenképpen kerüljük a csávázottakat, melyek erős vegyi anyaggal kezeltek.

Vetés előtt áztatás

A vetőmagok védelme és gyorsabb, könnyebb kikelése érdekében érdemes őket a vetés előtt 1-2 órára beáztatni. Az ún. palántadőlés elleni védelemben nagy jelentősége van annak,  ha az áztatást speciális levekben végezzük el. Ehhez a mezei zsurló forrázata minden növény esetén megfelelő, de a tökfélék számára jó a tej vagy tejasavós áztatás is, a paradicsom és paprika magot macskagyökeres forrázatban (2 tk macskagyökér 1 bögre forró vízzel forrázva) is áztathatjuk.

Néhány szempont az ültetéshez...

A magokat virágföldbe, vagy a komposzt-kerti föld 1:1 arányú keverékébe ültesd el úgy, hogy a mag annak átmérőjének legfeljebb a háromszorosa mélyre (gyakorlatilag max 1 cm mélyre) kerüljön. A magokat 2x2 cm-es rácsba helyezve ültesd el az edényekbe. A paprika magját duplán, a paradicsomét elég egyesével ültetni. A betkart magokat meglocsoljuk. Az edényt üveglappal vagy fóliával takarva gyorsabb kelésre számíthatunk.

1-2 héten belül kikelnek a magocskák és fejlődni kezdenek a palánták. A folyamatos locsolásról ne feledkezzünk meg! Locsolásnál mindig az alátétbe öntsük a vizet, de a kikelést követően porlasztva már a föld felszínét is locsolhatjuk. Melegebb napokon néhány órára kitehetjük őket a szabadban, de míg megerősödnek és az időjárás is kedvező lesz, meleg napos helyen bent tároljuk.

Mikor álljunk neki a palántanevelésnek?

A paradicsom és paprika palántákat érdemes a legkorábban elkezdeni nevelni, mert nekik nyolc hét kell a megerősödéshez. Így február végén-március elején már ültetjük őket, és várhatóan április végén-május elején a fagyok elmúltával kiültethetőek lesznek.

A káposztaféléknek (fejes káposzta, karfiol. karalábé, kelkáposzta...) mindössze 6 hét szükséges a fejlődéshez, így őket elég március második felében vetni.