- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
Ritkítás, egyelés
Az egyelés a frissen kikelt növények sűrű állományának ritkítása. Egyelni elsősorban az apró magú, vagyis méretéből adódóan csak szórva vethető növényeket szükséges (például mák, sárgarépa), amikor a túl sűrű vetés a későbbiekben akadályozza, visszafogja a növény fejlődését. Az eljárást a kikelést követő 2-3 hétben végezzük el első alkalommal. Előfordulhat, hogy az állomány növekedési üteme miatt ismételni kell az egyelést.
A földből kikerülő növénykéket komposztálhatjuk, háziállatainkkal megetethetjük, vagy ha a megfelelő nagyságot már elérte a növény (pl. harmadegyelés), felhasználhatjuk a konyhában.
>> <<
Az egyelés gyakorlata a sárgarépa – mint majd' minden konyhakertben megtalálható növény – példáján nagyon szemléletesen nyomon követhető:
Bármennyire ritkítva is vetettünk, az apró magvas növényünk keléskor sűrű lesz, ritkítanunk, egyelnünk kell. Akkor kezdjünk hozzá, amikor már jól látszik a sor, és három-négy levélkét is hozott a növény.
A leírásokban azt olvashatjuk, hogy 6-7cm távolságra ritkítsuk a répát. Nagyon sokan már egész kicsiként kiritkítják erre a távolságra, hogy „had tudjon nőni”. Ehelyett sokkal jobban járunk, ha az egyelést folyamatosan végezzük, így már kora nyártól fogyaszthatjuk kertünk répáit.
Az első ritkításkor 1-2cm-t hagyjunk csak, a többit szedjük ki. Ezeket az apró répákat még nem tudjuk fellhasználni, mert nagyon vékonykák. A következő egyelést akkor végezzük, mikor a levelek összeérnek; a távolságot növelve, 2-3cm-t hézagot hagyjunk. Ekkor a répák már ceruzavastagságúak, ezeket már fogyaszthatjuk. A következő ritkításnák, mikor a levelek megint összeérnek, szintén növeljük az egymás közötti távolságot. Ekkor már a zöldborsó levesbe is kerül a répából.
Az utolsón egyeléskor alakítsuk ki a végleges távolságot 5-6cm-re. Ekkor a szép fejletteket szedjük ki, a többinek úgyis lesz ideje őszig megnőni. Ezt a ritkítási módszert alkalmazva egész nyáron ehetjük a saját magunk termelte répát, és nem kell a piacon vásárolva várni arra, hogy ősszel kezdődhessen a répaszüret.
- - - - -
Ha az egyelés aprólékos, időigényes munkáját a többi növény termesztése esetén szeretnénk hathatósan csökkenteni, már a vetéskor gondoljunk rá, hiszen több praktika közül is választhatunk. Ezzel az előrelátással ráadásul nemcsak munkánkat könnyítjük meg, hanem sokat teszünk a növény védelme érdekében is!
>>> <<<
Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról