Ritkítás, egyelés

Nyomtatóbarát változat

Az egyelés a frissen kikelt növények sűrű állományának ritkítása. Egyelni elsősorban az apró magú, vagyis méretéből adódóan csak szórva vethető növényeket szükséges (például mák, sárgarépa), amikor a túl sűrű vetés a későbbiekben akadályozza, visszafogja a növény fejlődését. Az eljárást a kikelést követő 2-3 hétben végezzük el első alkalommal. Előfordulhat, hogy az állomány növekedési üteme miatt ismételni kell az egyelést.

A földből kikerülő növénykéket komposztálhatjuk, háziállatainkkal megetethetjük, vagy ha a megfelelő nagyságot már elérte a növény (pl. harmadegyelés), felhasználhatjuk a konyhában.

 

                                    >>  <<                                   

 

Az egyelés gyakorlata a sárgarépa – mint majd' minden konyhakertben megtalálható növény – példáján nagyon szemléletesen nyomon követhető:

Bármennyire ritkítva is vetettünk, az apró magvas növényünk keléskor sűrű lesz, ritkítanunk, egyelnünk kell. Akkor kezdjünk hozzá, amikor már jól látszik a sor, és három-négy levélkét is hozott a növény.

A leírásokban azt olvashatjuk, hogy 6-7cm távolságra ritkítsuk a répát. Nagyon sokan már egész kicsiként kiritkítják erre a távolságra, hogy „had tudjon nőni”. Ehelyett sokkal jobban járunk, ha az egyelést folyamatosan végezzük, így már kora nyártól fogyaszthatjuk kertünk répáit.

Az első ritkításkor 1-2cm-t hagyjunk csak, a többit szedjük ki. Ezeket az apró répákat még nem tudjuk fellhasználni, mert nagyon vékonykák. A következő egyelést akkor végezzük, mikor a levelek összeérnek; a távolságot növelve, 2-3cm-t hézagot hagyjunk. Ekkor a répák már ceruzavastagságúak, ezeket már fogyaszthatjuk. A következő ritkításnák, mikor a levelek megint összeérnek, szintén növeljük az egymás közötti távolságot. Ekkor már a zöldborsó levesbe is kerül a répából.

Az utolsón egyeléskor alakítsuk ki a végleges távolságot 5-6cm-re. Ekkor a szép fejletteket szedjük ki, a többinek úgyis lesz ideje őszig megnőni. Ezt a ritkítási módszert alkalmazva egész nyáron ehetjük a saját magunk termelte répát, és nem kell a piacon vásárolva várni arra, hogy ősszel kezdődhessen a répaszüret.

- - - - -

Ha az egyelés aprólékos, időigényes munkáját a többi növény termesztése esetén szeretnénk hathatósan csökkenteni, már a vetéskor gondoljunk rá, hiszen több praktika közül is választhatunk. Ezzel az előrelátással ráadásul nemcsak munkánkat könnyítjük meg, hanem sokat teszünk a növény védelme érdekében is!

 

 

 

 

 

                                                    >>>  <<<