Sárgalapot a kártevőknek!

Nyomtatóbarát változat

Rovarfogó lapokat helyezhetünk ki a meggyfáinkra, cseresznyefáinkra, szilvafákra, de hatékonyan védi a barackot, az almát ésd a körtét is a kártevőktől.

Egyrészt hatékonyan alkalmazhatjuk a kártevők fajtájának és rajzásuk időpontjának megállapítására. 10-12 sárga lap szükséges 100 m2-nyi lombfelületre, amennyiben a rajzás megállapítása a célunk. Ezt ismerve ugyanis már hatékonyan meg tudjuk védeni gyümölcseinket akár bio módszerekkel is.

A kártevők csapdájaként is nagyon jól alkalmazható a sárga lap. A lapokat virágzás után kötözzük fel a lombkoronára úgy, hogy közel kerüljenek a gallyakhoz, de a levelek ne ragadjanak rá. Igyekezzünk minél egyenletesebben elhelyezni a lapokat a fán. A megtelt lapokat cseréljük le, és égessük el. A gyérítéshez lombmérettől függően 10-15 lapot helyezzünk ki a termő fákra a rajzás időpontjában.

Az élénk színen könnyen észrevesszük gyászszúnyogok, molytetvek, levélaknázó legyek, földibolhák és gubacsszúnyogok jelenlétét, melyek a papírra ragadva gyérülnek.

A sárga lap gazdaboltban beszerezhető.

Cseresznyelégy elleni védekezés

A cseresznye- és meggy termesztésben a legnagyobb gondot a cseresznyelégy okozza.

A cseresznyelégy csapdázására a henger alakúra hajtott rovarfogó lapok alkalmasak. A sárga lapokat a fa lombkoronájába kell felfüggeszteni, a lombkorona magasságának minden méterére 1-2 db-ot helyezve. Fontos, hogy a fa tetején is legyen 2-3 fogólap, mert ott rajzik leginkább a kártevő. A fa északi oldalára nem kell fogólapot rakni. A sárga lapok fogását jelentősen meg lehet növelni illatcsalétek hozzárakásával. Az ilyen ún. TMA kártya egy olyan illatot párologtat ki, amely a nőstény cseresznyelegyeket vonzza. Ezzel a peterakás és a kártétel tovább mérsékelhető. Fontos, hogy a szín- és illatcsapdákat még a cseresznye sárgulása kezdetén kihelyezzük, hiszen az első cseresznyelegyek már ilyen korán elindulhatnak