Energiatakarékosság a konyhában

Nyomtatóbarát változat

Sütünk is?

Sokkal hatékonyabb a sütés, ha sütőnk belseje tiszta, hiszen nem szigeteli el a meleget a lerakódott szennyeződés. Ennek érdekében keverjünk szódabikarbónából és vízből krémes állagú pasztát, majd ezzel kenjük be a forró sütőt. Miután a massza rászáradt a kihűlt sütő oldalára, forró vízzel és dörzsivel jó alaposan dörzsöljük le a sütő falát. Ajánlatos kesztyűben, mindenre elszántan dolgozni. Megéri az energia befektetés. Keveset ártunk ezzel az anyaggal és módszerrel a környezetünknek, jobban sikerülnek konyhai terveink, ráadásul még izmosabbak is leszünk. Jó munkát!

Vízkőmentesítés

A vízkő jelentésern növeli a melegvíz előállításához szükséges energiát, így többletkiadást, majd előbb-utóbb a készülők cseréjét eredményezi.

Érdemes rendszeresen vízkőtleníteni vízmelegítésre szánt eszközeinket, edényeinket, felületeinket.

Hogy hogyan?

Ecetsav - Vizes oldata közepesen erős sav. Fertőtlenítő-, lemosó- és vízkőoldó szer.

Citromsav -  Enyhén fehérítő hatású, fémek tisztítására különösen alkalmas, eltávolítja a vízkövet, természetben lebomlik.

Mire jó?

  • A mosogatón látható foltokat citromsavba mártott vizes ronggyal való eltávolítására.
  • A vízkőlerakódások eltávolítására (½ liter vízben feloldott egy evőkanál citromsav)
  • Vízforraló vízkőtelenítésére az ecet és a citromsav egyaránt hatékony

Mosogatás?

  • Használj biológiai úton könnyen lebomló mosogatószert!
  • Ne folyó vízben mosogass! Engedj annyi vizet a mosogatóba, ami éppen ellepi az edényeket!
  • Víztakarékos csapfej használata mindenképp megéri - ennek különféle típusait a Csalán Egyesületnél bemutatjuk

A hűtőszekrények tippjei

A hűtőgépek a többi háztartási géphez mérten nem nagy fogyasztásúak, de a hűtés mégis több energiát igényel, mivel a gép folyamatosan működik!

 

  • Akkora hűtőszekrényt végy, amekkorát meg tudsz tölteni. Egy átlagos, négytagú családnak 160-200 liter űrtartalmú hűtő elegendő. Kiválasztásánál itt is legyen fontos szempont a fogyasztása és szigetelése.
  • Ha kinőtted a hűtődet, ne újat végy mellé! Add el és végy egy nagyobbat!
  • Dupla szigetelésű hűtőláda többe kerül, de kevesebbet fogyaszt!
  • Álló vagy a fekvő fagyasztó? Becslések szerint az álló ládák harmadával többet fogyasztanak, mivel minden egyes ajtónyitással „kifolyik” belőlük a hideg levegő.
  • Tedd hűtődet a konyha leghidegebb pontjára! 1 celsius-fokkal csökken a külső hőmérséklet, a hűtő 6%-kal kevesebb energiát vesz fel.
  • Törölgesd le évente egy-kétszer a hűtőgép hátoldalán lévő hűtőrácsot! A lerakódott por akadályozza a felmelegedett hűtőfolyadék gyors visszahülését.
  • A hűtő belső terében 7 celsius-foknak kell lennie! Ha már 2 celsiussal lejjebb csavarjuk a hűtést, akkor az energiafelvétel 10-15%-kal nő.
  • A fagyasztóban ne legyen hidegebb -18 foknál hidegebb! Ez az élelmiszerek eltarthatóságát nem javítja, csak az áramfogyasztást növeli.
  • Csökkentsd a víztartalmat! A vízfagyasztás igényli a legtöbb energiát. A mosott zöldséget, gyümölcsöt csepegtesd le!
  • Egy centiméternyi jég 75%-kal növeli az energiafogyasztást. Fagyasztóládát évente egy-kétszer, fagyasztószekrényt két-háromszor olvaszd le!

A főzés energiatakarékos tippjei

  • Csak annyit főzz, amennyit tudod, hogy megesztek! Túl sok a maradék? Fagyaszd le műanyag edényekbe, így később is el tudod fogyasztani.
  • Használj vastagabb aljú lábost, kuktaedény vagy akár római edényt!
  • Párolj vagy melegíts a főzőedény tetején! Ezzel is energiát spórolsz meg!
  • Új gép vásárlásakor részesítsd előnyben az energiatakarékosat!
  • A mosogatógép bizonyos szempontból hasznos, azonban gyártása és elhasználódása után terheli a környezetet. Négytagúnál kisebb családnak nem is éri meg fenntartani.

A tiszta tűzhely takarékosabb

Tudtad?! A főzés és a hűtés a háztartás teljes energiafogyasztásának körülbelül 6 százaléka!

  • A gáztűzhely lángját úgy állítsd be, hogy az ne érjen túl a fazék oldalán, a lábos ne legyen kisebb a villanytűzhely lapjánál, mert így csak a levegőt melegítjük feleslegesen! 3 centiméterrel nagyobb átmérőjű főzőlap vagy láng 30%-kal több energiafogyasztást jelent.
  • Használj főzéshez mindig fedőt, így 60% kevesebb energiát kell felhasználnod! Forrás után tedd a fedőt az edényre és vedd takarékra a lángot. Így is forrásban marad az étel.
  • Tartsd tisztán a sütőt, így a lehető legtöbb hőt visszaveri és gazdaságosabb az üzemeltetése is.
  • Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját! Egy-egy nyitással a hőmérséklet 15 fokkal csökken odabenn.
  • Sütőt már 5-20 perccel előbb kikapcsolhatod, mint, hogy az étel elkészülne. A hűlő sütő hője is elég a befejezéshez.
  • Teszteld a sütőd szigetelését! Tégy a sütő ajtaja és előlapja közé papírlapot! Ha a papírdarab leesik, akkor minden bizonnyal rossz a szigetelés.