Kéktúra: Bózsva - Vágáshuta - Sátoraljaújhely

Nyomtatóbarát változat
Időpont: 
2016. november 04. - 16:00 - 2016. november 06. - 21:00
Helyszín: 
Bózsva - Kishuta - Nagyhuta- Vágáshuta- Sátoraljaújhely,
Csalán Kéktúra - Újjáépült üveghuta Vágáshután

Fedezzük fel Magyarország meseszép természeti kincseit, településeink életét, lakóinak szokásait, mondáit!

Gyűjtsük be a hazánk nyújtotta élményeket, éljük meg az egyes vidékek hangulatát, találjuk meg azokat az értékeket, melyek összekötnek, erősítenek és az OTT-HON megnyugtató érzésével ajándékoznak meg!

Akik előző alkalommal nem tartott velünk a Kék-túrát végigjáró programsorozatunk első állomásán, azoknak sem kell elkeseredniük, mivel a túrák külön-külön is élménycsomagok!

A sorozat második állomásán bózsvai rajtolással három tót falu érintésével (Kishuta, Nagyhuta, Vágáshuta) közelítjük meg Sátoraljaújhely városát. De a kalandok még itt sem érnek véget!

A második túrasorozaton Bózsváról indítjuk országjáró bakancsainkat, és mire  Sátoraljaújhelyre érünk, már mindent tudni fogunk az üvegmesterség csínjáról-bínjáról: ehhez nem kevesebb, mint három tót falu titkába – akarom mondani  üveghutájába – lesünk be…

Az utazás részletes programja:

1. nap

Találkozó

Délután 4 órakor indulunk Veszprémből, az OMV benzinkút parkolójából. Rövid bepakolás és pálinka ellenőrzés után elindulunk Bózsva felé. Az utat természetesen kisebb-nagyobb megállókkal tervezzük, hogy mindenki ki tudja nyújtani elgémberedett végtagjait. A szálláshely elfoglalása után szemünkkel, szívünkkel ráhangolódunk a gyönyörű tájra, esetleg megismerkedünk helybéliekkel. Utunkat csak a szombati nap kezdjük meg.

 

2.nap

Bózsva – Vágáshuta 11,3 km, benne 294 m és 269 m

A közös reggeli elfogyasztása után nyakunkba vesszük lábainkat és elindulunk megtekinteni elsőként a Bózsvai sziklákat, mely riolit tömbjének tetejére felmászva megcsodálhatjuk IV. Béla mondabéli lova patájának nyomát, és szép rálátásunk nyílik utunk további szakaszára is. Tovább haladva a magas riolittufa falak alatt haladunk el, majd rövid pihenő vagy kitérő közül választhatunk. A Kék jelzésről DNY-ra letérve eljuthatunk a Kőember, vagy a helyiek szerint az Emberkő oromra, mely egy érdekes és szép riolit szikla csoport tagja.  Visszatérve a kék jelzésre már a Szuha-völgyben folytatjuk utunkat, mely a Vadászház majd a Jáger Panzió után Kishutára visz. A településről számtalan kisebb-nagyobb kirándulás kínálkozik, melyek megközelítését a hegyközi kisvasút tenne igazán izgalmassá, mely Magyarország legrégebbi kisvasútja. A kéket követve hamarosan Nagyhutára, majd Vágáshutára érkezünk. A települést korábbi szénégető és hamuzsír-készítő telepek helyén, a Préda-hegy aljában, a XVIII. század végén Árva vármegyéből áttelepült üvegfúvó és - olvasztó tót iparosok alapították. A napi legyalogolandó táv nem annyira megterhelő, a nap nagy részében völgyben haladunk és valószínűleg a kora délután órákba célt is érünk Vágáshután. Lehetőségünk nyílik megtekinteni a korabeli eszközöket és bútorokat felvonultató tájházat, avagy a teljesen rekonstruált üveghutát. Aki mégsem kulturális kikapcsolódásra vágyna, és még érez magában erőt, fellátogathat a 3km-re lévő Fekete-hegyen magasló körpanoráma kilátóba.

3. nap

Vágáshuta – Bányi- nyereg (Sátoraljaújhely) 10km; benne 322m ↑ és 322

Miután mindenki megébredt, elfogyasztottuk reggelijeinket érdemes szaporázni a lépteket, amit könnyen meg is tudunk tenni, mert gyakorlatilag nem lesz a szakasz során komolyabb leküzdendő szintkülönbség. Sátoraljaújhely ugyanis rettentő sok látnivalót tartogat számunkra.

Kevesen hallottak róla, hogy Sátoraljaújhely az egyetlen olyan magyarországi város, ahol templomot emeltek a bornak. Ez a templom, pedig az 1911-ben emelt Bortemplom. A Kós Károly által tervezett épületet számtalan titkot és érdekességet tartogat számunkra.

Aki a kulturálódáson kívül szeretné a hétvége élményeit egy fröccs adrenalinnal megbolondítani, tartson velünk a Zemplén Kalandparkba! A kalandparkban, Magyarországon egyedülállóan száguldhatunk a Szár-hegy és Magas-hegy közötti 1036 méteren közel 80km/h-t meghaladó sebességgel. Azoknak pedig, akik mégsem vágynának efféle kihívásokra, azoknak sem kell csüggedni, a zárt libegő, bob pálya mindenkit vígasztal. A Kalandparkban lévő zárt libegővel megközelíthető a Magas-hegy, melynek a csúcsán lévő kilátóból szép panoráma tárul elénk: a hegyek, Sátoraljaújhely városa, Hegyalja, a Bodrogköz és Szlovákia irányába. Innen gyalogosan érhető el a Tokaj-hegyalja Borvidék, mint Világörökség magterülete, az Ungvári Pincék.

 

Az utazás fontos adatai:

Részvételi költség:

Felnőtteknek: 19.500 Ft

Gyerekeknek 14 év alatt: 14.500 Ft

 

A részvételi költség tartalmazza:

- 2 éjszaka szállást panzióban Bózsván és Kishután

- reggelit a szállásokon

- Kéktúra túrafüzetet

- túravezetést

- esténkénti közösségi programokat

- az utazást Veszprémből Bózsvára és vasárnap vissza Sátoraljaújhelyről Veszprémbe

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a további étkezést

- belépődíjakat

 

Az utazás fontos adatai:

Létszán: 5-13 fő

Ajánlott korhatár: 10-60 év

Hiányzás a munkahelyről: 0 nap

Jelentkezni a timi [at] csalan [dot] hu e-mail címen lehet 2016. október 28-ig.