Vetési tippek

Nyomtatóbarát változat

Márciusban már vethetjük a kis hőigényű növényeket. 

Így földbe kerülhet a hónapos retek, a spenót,  a zsázsa, a korai saláta, a rukkola,  az endívia, a zöldborsó, a sárgarépa, az édeskömény, a petrezselyem, a vöröshagyma és a sóska.  

A vetőmagok kiválasztásánál mellőzzük a csávázást, mert a csávázószerekkel sok olyan vegyi anyag is kerülhet a talajba, mely nem tesz jót sem a mi, sem a talajlakók egészségének. A csávázás helyett inkább áztassuk be a magokat 20 percre hideg kamilla teába, mely fertőtleníti a vetőmagot és javítja a kelési arányt.

 

Vetőmagbörze szervezése

Különleges, egyedi vagy éppen jól bevált magokra, növényfajtákra tehetsz szert, ha baráti, munkahelyi társaságban magbörzét szerveztek. Mindenki vigyen az általa felfogott magból, melyet el tud cserélni. És nem csak magokat, de tapasztalatot is tudtok cserélni, hogy kinek melyik fajta a kedvence, mit tapasztalt korábban a növénnyel kapcsolatban. 1-2 jó tanácsa bíztatóan hat, illetve a pozitív élményekből lendületet meríthetünk. A magbörze később palántacserével is bővíthető.

 

Vetési praktikák

Érdemes az apró magvakat homokkal és őrölt kávéval keverni, így megspórolhatjuk a vetemény egyelését, egyben védjük növényeinket a kártevőktől.

Vetőcső készítésével hajladozás nélkül tudjuk a magokat adagolni, az ágyásba vetni. A vetőcső egy kb. 1 m hosszú cső, mely tetején egy tölcsérrel kezdődik.