Lyukas levelek ellen

Nyomtatóbarát változat

A földibolhák főleg tavasszal, a zsenge, friss hajtások idején jelennek meg tömegesen a zöldségeskertben.A legbiztosabb jele annak, hogy kertünkben földi bolha van, ha a fiatal palántákon vagy hajtásokon apró, szabálytalan körszerű lyukakat észlelünk. Jelenlétüket nemcsak ezekről a jellegzetes kárttételekről ismerhetjük meg, hanem arról is, hogy a legkisebb megzavarás hatására szaporán ugrálva keresnek rejteket a levelek között, de mászni és repülni is jól tudnak. Nagyobb fertőzés esetén egész szitaszerűen átluggalják a leveleket, melyek a későbbiek során így nem tudnak fejlődni.

A földibolhák terjedését, elszaporodását meg tudjuk akadályozni többféle módszerrel – természetesen kemikáliák nélkül:

– Megelőzésként alkalmazzuk a vetésforgót: az egyes növénycsoportok kártevői így nem tudnak felszaporodni.

– A földibolha a százaz talajfelületet kedveli: ezért öntözzünk rendszeresen, illetve takarjuk a talajt a már megismert módszerekkel, pl. gyommagmentes fűkaszálékkal.

– Segít, ha a talajt fahamuval, kőliszttel szórjuk be.

– A házilag készített permetlevek hatása a földibolhák számára inkább riasztó, mint pusztító hatású. Készíthetjük ezeket a leveket gilisztaűző varádics és üröm áztatásával.

– Jó módszer az is, ha a fiatal növényeket fátyolfóliával takarjuk le.

– Nagy földibolha invázió esetén használjuk a ragacsos sárgalapot: helyezzük ki a sorok, növények közé, majd délben, amikor a legaktívabbak a földibolhák, mozgassuk át a növényeket. A megriadt, ide-oda pattogó rovarokat eredményesebben gyéríthatjük így a ragacsos lapok segítségével.