Zöldítsd a konyhád!
A tiszta tűzhely takarékosabb
Tudtad?! A főzés és a hűtés a háztartás teljes energiafogyasztásának körülbelül 6 százaléka!
- A gáztűzhely lángját úgy állítsd be, hogy az ne érjen túl a fazék oldalán, a lábos ne legyen kisebb a villanytűzhely lapjánál, mert így csak a levegőt melegítjük feleslegesen! 3 centiméterrel nagyobb átmérőjű főzőlap vagy láng 30%-kal több energiafogyasztást jelent.
- Használj főzéshez mindig fedőt, így 60% kevesebb energiát kell felhasználnod! Forrás után tedd a fedőt az edényre és vedd takarékra a lángot. Így is forrásban marad az étel.
- Tartsd tisztán a sütőt, így a lehető legtöbb hőt visszaveri és gazdaságosabb az üzemeltetése is.
- Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját! Egy-egy nyitással a hőmérséklet 15 fokkal csökken odabenn.
- Sütőt már 5-20 perccel előbb kikapcsolhatod, mint, hogy az étel elkészülne. A hűlő sütő hője is elég a befejezéshez.
- Teszteld a sütőd szigetelését! Tégy a sütő ajtaja és előlapja közé papírlapot! Ha a papírdarab leesik, akkor minden bizonnyal rossz a szigetelés.
Főzésről és konyhagépekről
- Csak annyit főzz, amennyit tudod, hogy megesztek! Túl sok a maradék? Fagyaszd le műanyag edényekbe, így később is el tudod fogyasztani.
- Használj vastagabb aljú lábost, kuktaedény vagy akár római edényt!
- Párolj vagy melegíts a főzőedény tetején! Ezzel is energiát spórolsz meg!
- Új gép vásárlásakor részesítsd előnyben az energiatakarékosat!
- A mosogatógép bizonyos szempontból hasznos, azonban gyártása és elhasználódása után terheli a környezetet. Négytagúnál kisebb családnak nem is éri meg fenntartani.
Tedd hidegre!
A hűtőgépek a többi háztartási géphez mérten nem nagy fogyasztásúak, de a hűtés mégis több energiát igényel, mivel a gép folyamatosan működik!
- Akkora hűtőszekrényt végy, amekkorát meg tudsz tölteni. Egy átlagos, négytagú családnak 160-200 liter űrtartalmú hűtő elegendő. Kiválasztásánál itt is legyen fontos szempont a fogyasztása és szigetelése.
- Ha kinőtted a hűtődet, ne újat végy mellé! Add el és végy egy nagyobbat!
- Dupla szigetelésű hűtőláda többe kerül, de kevesebbet fogyaszt!
- Álló vagy a fekvő fagyasztó? Becslések szerint az álló ládák harmadával többet fogyasztanak, mivel minden egyes ajtónyitással „kifolyik” belőlük a hideg levegő.
- Tedd hűtődet a konyha leghidegebb pontjára! 1 celsius-fokkal csökken a külső hőmérséklet, a hűtő 6%-kal kevesebb energiát vesz fel.
- Törölgesd le évente egy-kétszer a hűtőgép hátoldalán lévő hűtőrácsot! A lerakódott por akadályozza a felmelegedett hűtőfolyadék gyors visszahülését.
- A hűtő belső terében 7 celsius-foknak kell lennie! Ha már 2 celsiussal lejjebb csavarjuk a hűtést, akkor az energiafelvétel 10-15%-kal nő.
- A fagyasztóban ne legyen hidegebb -18 foknál hidegebb! Ez az élelmiszerek eltarthatóságát nem javítja, csak az áramfogyasztást növeli.
- Csökkentsd a víztartalmat! A vízfagyasztás igényli a legtöbb energiát. A mosott zöldséget, gyümölcsöt csepegtesd le!
- Egy centiméternyi jég 75%-kal növeli az energiafogyasztást. Fagyasztóládát évente egy-kétszer, fagyasztószekrényt két-háromszor olvaszd le!
Kedvenced a mosogatás?
- Használj biológiai úton könnyen lebomló mosogatószert!
- Ne folyó vízben mosogass! Engedj annyi vizet a mosogatóba, ami éppen ellepi az edényeket!
- Víztakarékos csapfej használata mindenképp megéri - ennek különféle típusait a Csalán Egyesületnél bemutatjuk
Mosószóda - a konyhában is!
Használj mosószódát!
- Oldj 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát! Eltávolítja az edényekről a zsiradékot, égett foltokat. Üvegedényeket, poharakat mosószódás mosogatás után ecetes vízzel kell öblíteni, különben foltosan száradnak.
- 1 liter melegvízben oldott egy evőkanál mosószóda a legzsirosabb tűzhelyet, a legkoszosabb ablakkeretet, csempét, linoleumot, PVC padlót is tisztává teszi.
Mire használható a konyhában a szódabikarbóna?
- Sütő tisztítására! Víz és szódabikarbóna keverékéből paszta készítendő. Ezt a pasztát kell felvinni a még forró, meleg sütő falára, majd száradás után forró vízzel és kefével távolítsd el! Utolsó lépésként púpos kanál szódabikarbóna és egy csésze víz keverékével töröld ki a sütőt!
- Csempére rakódott zsíros szennyeződések eltávolítására!
- Hűtő belsejének kimosására és szagtalanítására.
- Asztallap, pad, székek letörlésére
- Konyhán kívül használható továbbá: folteltávolításra, krómfényezésre, fejbőr és arctisztításra.
Sok bosszúságot okoz a penész!
Hogyan is távolítsam el a penészt?
- Önts rá ecetet, hagyd pár órán keresztül dolgozni, majd dörzsöld le! 1liter víz és 1dl ecet keveréke is alkalmas a levakarására.
- Adj 10 dkg háztartási szalicilhez 1 dl patikai alkoholt, majd ezzel ecseteld a falfelületet!
Vízkőmentesítés
Ecetsav - Vizes oldata közepesen erős sav. Fertőtlenítő-, lemosó- és vízkőoldó szer.
Citromsav - Enyhén fehérítő hatású, fémek tisztítására különösen alkalmas, eltávolítja a vízkövet, természetben lebomlik.
Mire jó?
- A mosogatón látható foltokat citromsavba mártott vizes ronggyal való eltávolítására.
- A vízkőlerakódások eltávolítására (½ liter vízben feloldott egy evőkanál citromsav)
- Vízforraló vízkőtelenítésére az ecet és a citromsav egyaránt hatékony
Hangyák a lakásban?
Hogyan űzzük el a hangyákat?
Többen megfordultak irodánkban azzal a kérdéssel, hogy lakásukba, kertjükbe tábort vertek a hangyák, de nem szeretnék őket elpusztítani, hanem inkább „állatbarát” megoldással életüket kényelmetlenné téve távozásra kényszeríteni.
No, de hogyan is törjünk borsot az orruk alá?
• 1. tipp: Fokhagyma a népi „antibiotikum”: helyezzük olyan helyekre, ahol bejöhetnek, vagy éppen közlekedhetnek a hangyák. Pl. terasz ajtó 2 oldalára egy-egy gerezdet, vagy az éléskamrába a polcok alá a földre néhány gerezdet.
• 2. tipp: Levendula: ezt ültethetjük a kertbe olyan növények közelébe, ahol pl. a hangyák tenyésztik a levéltetveket, vagy ugyanúgy is használhatjuk, mint a fokhagymát.
• 3. tipp: Csalán, üröm, erdei pajzsika, zsálya, varádics, izsóp vagy majoranna áztatólevét vagy erjesztett levét kell a talajra permetezni! 10 liter vízbe 0,5-1 kg szárítmányt kell áztatni! A csalán vizes kivonatát úgy is el lehet készíteni, ha 25 liter esővízbe fél kg csalánt teszünk. Legfeljebb három napig kell áztatni, ezután permetezendő a talajra. A levendulatövek maguk is riasztják a hangyákat.
• 4. tipp: Permetezz csípős cseresznyepaprika-porból vagy áztatólevéből készített vizes-szappanos keverékkel!
• 5. tipp: Csak elszántaknak!:): Ha a hangyainvázió elviselhetetlen, a fészket forró vízzel lehet kiönteni!
A sütő tisztításának egy zöldebb módja
- Nem ajánlatos erős vegyszereket (súrolószereket, fertőtlenítőt) használni ott, ahol ételeinket elkészítjük. Igaz csillogó lesz a mosogató, a tűzhely, de ezek a szerek ártanak nekünk, a szemünknek, bőrünknek, kikezdik a lefolyókat, erősen szennyezik a környezetünket.
- Az asztallapot, a konyhai munkafelületet, a tűzhelyet szódabikarbónás vízzel mossuk le. Forró szódabikarbónás vízzel a hűtőszekrény is kiválóan tisztítható. Ha az egyik polcon nyitott szódabikarbónás zacskót tartunk, szagtalaníthatjuk a hűtőszekrényünket.
- Sokkal hatékonyabb a sütés, ha sütőnk belseje tiszta, hiszen nem szigeteli el a meleget a lerakódott szennyeződés. Ennek érdekében keverjünk szódabikarbónából és vízből krémes állagú pasztát, majd ezzel kenjük be a forró sütőt. Miután a massza rászáradt a kihűlt sütő oldalára, forró vízzel és dörzsivel jó alaposan dörzsöljük le a sütő falát. Ajánlatos kesztyűben, mindenre elszántan dolgozni. Megéri az energia befektetés. Keveset ártunk ezzel az anyaggal és módszerrel a környezetünknek, jobban sikerülnek konyhai terveink, ráadásul még izmosabbak is leszünk. Jó munkát!
Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról