Védőnövények a veteményesben

Nyomtatóbarát változat

 

Védőnövények a veteményesben 

 

 

A kertészkedés nem csak gyönyörű virágokról, zamatos gyümölcsökről és finom zöldségekről szól; hozzátartoznak a különféle kártevők, kórokozók, melyekkel szemben folyamatosan védekezni kell. Tudtad, hogy léteznek olyan növények, melyek hathatós segítséget nyújtanak nemcsak a kártevőkkel, hanem a gombabetegségekkel szemben?

Ezek a védőnövények lehetnek színpompás egynyári virágok, fűszernövények, vagy egy másik haszonnövény. Ültesd őket a sorok közé, az ágyások szélére vagy sarkaiba.

 

Íme néhány védőnövény, a legfonosabbak közül:

Bársonyvirág/büdöske (Tagetes): Zöld részei olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek hatékonyan tartják távol a drótférgeket és fonalférgeket. Valamennyi zöldség és gyümölcs számára jótékony hatású szomszédnövény. A bogyós gyümölcsök közé és fák tányérjába feltétlenül ültessünk büdöskét. A káposzta, paradicsom és futóbab mellé kifejezetten ajánlott vetni, illetve a sárgarépa sorok közötti bársonyvirág védelmet nyújt a sárgarépalegyektől.

 

 

 

Körömvirág (Calendula): a zöldségágyásodban védelmet nyújt a fonálféreg és a levéltetű ellen is. Ezt a kedves, narancssárga virágú növényt gyógynövényként is hasznosíthatod: gyulladáscsökkentő és bőrhámosító hatású.

 

Fokhagyma: A zöldségágyásban lisztharmat, szürkepenész, fonálféreg, burgonyabogár, lótücsök, földibolha ellen nyújt védelmet. Gyógynövényként alkalmazva is hasznodat szolgálja.

 

 

 

Sarkantyúka (Tropaeolum majus): véd a levéltetvek ellen, a káposztáról elűzi a káposzta bagolylepkét és a tripszeket. Elnyomja a gyomokat is. Hernyók, csigák, hangyák és pockok távol tartásában is hatékony. Gyümölcsfák köré vetve távol tartja a vértetveket. A sarkantyúka levele, virága ehető; díszítheted, gazdagíthatod vele salátáidat!

 

Kapor: ez az ismert fűszernövény kitűnő védőnövényünk is: kiváló védelmet nyújt a sárgarépa-gyökértetű és a káposzta bagolylepke ellen is. A lóbabtól távol tartja a levéltetveket. Elűzi a meztelen csigát és az atkát.

---------------------------------------

 A vöröshagyma – sárgarépa klasszikusnak számító jószomszédsága kitűnő példa, hogyan nyújt védelmet egyik növény a másik számára: a hagyma véd a sárgarépalégytől, a sárgarépa pedig a hagymalégytől.

 

Kora tavasszal, a kerttervezés idején, vedd figyelembe ezeket a 'jó szomszédságokat', így már a veteményezés idején lépéselőnyt szerzel a kártevőkkel szemben. Növényeid is szeretni fogják!