Ágyások kialakítása

Nyomtatóbarát változat

Az ágyásokat a fagymentes napokon elkezdhetjük kialakítani. A kerttervezésben leírt módon végiggondolt ágyások helyét mérőszalaggal kimérjük, kis karókkal kijelöljük azok széleit, ezáltal létrejönnek az ágyások közötti utak, szegélyek is.

Az ágyások területét gyepbetörés esetén (azaz első évben) gyeptelenítjük, melyet legkönnyebben ásóval, kapával tudunk elvégezni. Az így felszedett gyeptéglákat akár más, gyepesítendő területre is áthelyezhetjük. Amennyiben már korábban művelt területről van szó, úgy elegendő, ha az ágyás területéről az esetlegesen kinőtt gyomokat ásóvilla használatával eltávolítjuk. Igyekezzünk a futónövények gyökereit minél jobban összegyűjteni, de azokat NE dobjuk a komposztba, mert ott ismét életre kel. 

Az így már gyommentes ágyásunkat a lehető legnagyobb hatékonysággal érdemes megvédenünk a széléről történő gyomosodástól. Ennek érdekében az ágyások széleit érdemes deszka, tégla vagy egyéb eszközök leásásával védeni. Fontos, hogy a leásott elemek minél mélyebben, de legalább 10 cm mélyen az ágyás szélét folyaamatosan, hézagmenetsen elzárják az úttól, vagy a megmaradt gyeptől. A deszka, tégla, vagy tetőcserép helyét az ágyás szélén ásóval előre kialakított árokba tudjuk elhelyezni. Vigyázzunk a hézagmentességre!

Az így kialakított ágyásokat feltölthetjük szükség szerint komposzttal, jó termőfölddel. Vetésig takarjuk kartonpapírral, hogy megelőzzük az esetlegesen bekerült gyommagok kikelését, védjük a talajt a környezeti hatásoktól, megőrizzük annak nedvességtartalmát, laza szerkezetét.