Vásárolj tudatosan!

Nyomtatóbarát változat

Valóban az új jobb lesz?

Nagyobb dolgok vásárlásakor (pl. elektromos gépek, ruhák, bútorok) gondold meg, hogy a régit esetleg nem tudod-e úgy felújítani, felújíttatni, hogy az még jó legyen. Érdemes tudnod, hogy a régi gépeket még hosszabb élettartamra tervezték, így elképzelhető, hogy egy feljavított régi mosógép tovább bírja, mintha egy újat vásároltál volna. Ha azonban nem javítható már a meglévő, olcsón találhatsz olyan használt, de jó állapotban lévő gépet, mely olcsóbb, és várható élettartamában mégis vetekszik az új társaival.

Szempontok gépek vásárlásához

Háztartási gép vásárlása előtt gondold jól végig, pontosan mire van szükséged. Milyen gyakran használod, milyen feladatot szeretnél vele pontosan elvégeztetni. Szempontként gondold végig, hogy mennyire könnyen tisztítható majd a kiválasztott, és milyen könnyen oldható meg a szervizeltetése, könnyen beszerezhetőek-e az alkatrészei egy-egy javításhoz. Egy jól kiválasztott, jó minőségű gépet sokszor érdemesebb javíttatni, mint egyszerűen lecserélni. Amikor azt számolod, hogy melyik mennyibe kerül, vedd figyelembe a készülék energia- és vízfogyasztását is, hogy ténylegesen lásd, melyik is lesz az olcsóbb.

A szezongyümölcs a legolcsóbb és a legegészségesebb is

Mindig olcsóbb a zöldséget, gyümölcsöt annak szezonidőszakában megvásárolni akár nagyobb tételben is tartósításokhoz. A szabad földben hagyományos módon termelt növények kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a speciális körülmények között nevelt társaik.

Válaszd a helyi terméket!

Helyi termék választása számos olyan előnnyel jár, melyre elsőként talán nem is gondolsz:

• A helyi termék minősége könnyen számon kérhető, így megbízható.

• Előállítása, szállítása, árusítása helyben történik helyi emberekkel, így a bevétel helyben marad.

• Helyi termék vásárlásával erősödnek a társadalmi kapcsolatok.

• Kisebb szállításukból adódóan kevésbé terhelik a környezetet.

• Áruk kisebb szállítási költséget tartalmaz.

A címkékkel Neked üzennek

Mivel közvetlenül Te általában nem találkozol a termék előállítójával, ő a terméken található címkékkel üzen Neked. Érdemes áttanulmányoznod, hogy pontosan mit is választasz egy-egy termék megvásárlásakor. A címkén megtalálhatod többek között a termék pontos nevét (pl. a tej és a tejital más-más élelmiszeripari termék), előállítóját, forgalmazóját, származási helyét, tájékozódhatsz a fogyaszthatóságról, várható élettartamáról, nettó tömegéről, méreteiről, alapvető műszaki jellemzőit, minőségi jellemzőit, környezetterhelő vagy környezetbarát jellegét.

Kevesebb csomagolás

Egy termék csomagolása elsősorban arra szolgál, hogy kitűnjön a többi közül. A nagy és cifra csomagolások azonban a vásárlás után azonnal elvesztik funkciójukat, és mehetnek is a szemétbe. Jóval kevesebb hulladékot termelünk tehát, ha kerüljük a többszörösen becsomagolt árukat, élelmiszerek esetében pedig a legjobb, ha mindig friss terméket választunk, melyet nem kell a gyártónak bebugyolálni ahhoz, hogy megőrizze aromáit.

A vászonszatyor tovább él

A kosarak, vászontáskák kiválóan alkalmasak a boltokban kapható nylon táskák kiváltására. Vigyünk magunkkal táskát, ha vásárolni készülünk! A boltokban osztogatott nylon táskákat csak ritkán használjuk újra, hiszen annak sokszor az anyaga sem bírja a túlzott használatot. Általában egy-két használatot követően a kukákban végzik, és – bár nagy energiával állították elő őket – soha nem bomlanak le a környezetben.

Csomagolás és környezetvédelem

Törekedj a csomagolatlan (friss) termék választására, és ha teheted, vigyél magaddal olyan többször használatos dobozt, zacskót, melybe bele tudod tenni a kiválasztott portékát. Feldolgozott élelmiszer esetén válaszd a visszaváltható csomagolást, az üveget, vagy a papírt. Az alumínium dobozok, a tejet és üditőket tartamazó kombidobozok (benne műanyaggal, alumíniummal, papírral) előállítása rendkívül terheli a környezetet. A kombidobozok újrahasznosítása sem megoldott. Felesleges csomagolás a habtálca az almák, zöldségek vásárlásához, és ez a csomagolásfajta sem bomlik le a természetben.

Helyi boltok kontra bevásárlóközpontok

Az újabb és újabb bevásárlóközpontok építése nagy környezetterheléssel jár, újabb termőterületeket vonnak ki miattuk a termelés alól, és áraik alacsony mivolta sokszor a minőség kárára megy. Tudnod kell, hogy az ár csak úgy lehet egyre olcsóbb, ha az adott termék összetevőit egyre gyengébb minőségűre cserélik ki. A gyártók nem azon fáradoznak, hogy a legjobb terméket biztosítsák Számodra! Sőt! Egyetlen egy módon maradhatnak versenyben: ha folyamatosan olcsóbb és egyben gyengébb minőséget állítanak elő. A helyi termelőtől, helyi boltban vásárolt áru eredete ismert, minősége is garantált, és a legtöbbször képes kielégíteni szükségleteinket.

Amit a reklámokról tudni érdemes….

Az életünk szinte minden percében minket érő reklámok, nagy pénzekkel jól kikutatott módon ott hatnak ránk, ahol a leginkább védtelenek vagyunk, így szinte észrevétlenül befolyásolják döntéseinket. Igényünk lesz az adott termékre, melyet reklám nélkül sohasem vennénk le a boltok polcairól. És sok esetben beláthatjuk, nem is volt rá igazán szükségünk, csak pillanatnyi döntés alapján döntöttünk a vásárlás mellett. Figyeljük ki ezeket a bennünk is játszódó folyamatokat, és rájövünk, a boldogságot valahol egészen másutt kell keresnünk.

Postaszemetelnek Nálad?

Mindig tele a postaládád kéretlen reklámüzenetekkel, reklámújságokkal? Esetleg névre szólóan kapsz levelet, melynek tartalma – kis gondolkodás után észrevehetően – reklám, a vásárlás ösztönzése. Mellőzheted ezen küldeményeket egyszerűen úgy is, hogy nem olvasod el őket, de konkrét lépéseket is tehetsz az ellen, hogy a postaládádat nem tömjék tele felesleges papírszeméttel. Formalevelet, esetleg matricát küldünk Számodra, melyekkel ezt elérheted.

Állatáldozatokkal szépségünkért

A kozmetikumok engedélyeztetése során számos esetben állatokon végeznek kísérleteket. Nyulak szemébe cseppentik pl. a parfüm adott komponenseit pár napig, hogy tudják annak szembekerülésének következményeit. Tesztállatok még sokszor a kutyák, patkányok. Bár az állatvédelem térhódításával ezen kísérletek száma csökken, számos esetben az alternatív módszerek nem kidolgozottak, így maradnak az állatkísérletek. Ha teheted, kerüld azon anyagok használatát, melyek nem feltétlen szükségesek életedhez. Ha kozmetikumot vásárolsz, keresd azokat a termékeket, melyek kifejlesztéséhez nem alkalmaztak állatkísérleteket („no tested on animals”)