Alakíts ki vetésforgót!

Nyomtatóbarát változat

A vetésforgót érdemes jóval a vetések ideje előtt megtervezni, hogy annak minden része tökéletesen meg is valósulhasson kertünkben. A jól átgondolt vetésforgó már önmagában fél siker, főleg, ha azt gondosan le is rajzoljuk évről évre. Így könnyebb a tervezés, hiszen rendelkezésre áll a korábbi vetési rend, mely az idei alapját képezi. 

Fontos a növények társítását is figyelembe vennünk, melyet következő biokerti tippünk foglal össze.

Zöldségféléinket tápanyagigényük szerint négy csoportba sorolhatjuk, amelyek egyben a vetésforgó szakaszai.

Az I. szakasz növényei

burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika, cukkini, tök, dinnye, uborka

Az I. szakasz növényei igen tápanyagigényesek. Ezen növények helyét előző év végén érdemes megtrágyázni, komposzttal gazdagítani. örömmel fogadják a vegetációs időszak alatti trágyaleves öntözést, vagy egyéb kondicionálóval történő locsolást.

A II. szakasz növényei

sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, salátafélék, hagymafélék, cékla, mangold, spenót

A II. szakasz növényei közepesen igénylik a tápanyagot, de meghálálják, ha mértékkel, de pótoljuk a tápanyagot. El ne túlozzuk!

A III. szakasz növényei

káposztafélék, karalábé, leveleskel, brokkoli, tarlórépa, karfiol, retek, rukkola

A III. szakasz növényei szintén nagy tápanyagigényűek. Szükséges számukra az előző őszi trágyázás, a jó értett komposzt bedolgozása.

A IV. szakasz növényei

bab, borsó, lóbab, cukorborsó

Mérsékelt tápanyagigényű növények. Gyökérgümőikben nitrogént képesek raktzározni, ezért rendkívül jó hatásúak a vetésforgóban. Ez a hatás akkor tud jól érvényesülni, ha a letermett növény szárait a kihúzás helyett ollóval vágjuk el a föld felszínén, és bedolgozzuk a talajba a gyökérrészt. Figyelmességünket a jövő években ide vetett növények erőteljesebb növekedése hálálja meg.

Vetésforgó minta

1. év

paradicsom

hagyma

 zöldbab

 karalábé

2. év                                                                      

zöldborsó

uborka

káposzta

sárgarépa

3. év

káposzta

zöldbab

cékla

burgonya

4. év

hagyma

leveleskel

burgonya

zöldborsó

 

A vetésforgó kialakítása

A vetésforgó kialakításához a kertünket osszuk 4 egyenlő részre, és mindig a leginkább tápanyagigényes növények vetése előtt trágyázzuk meg a nekik szánt negyedet (1. csoport – burgonyafélék, tökfélék). Erre a helyre a következő évben egy közepes tápanyagigényű csoport kerülhet majd (4. csoport - hüvelyesek). A vetésforgóban a hüvelyesek helyére a következő évben vetjük a káposztaféléket (3. csoport), melyet a vetésforgó 4. évében a gyökérzöldségek, salátafélék és a hagymafélék, spenót követ (2. csoport)