Kertben

Nyomtatóbarát változat

Esővízgyűjtés

Bár az esővíz emberi fogyasztásra, tisztálkodásra nem ajánlott, sok esetben a felszín alatti vizeknél is kedvezőbb tulajdonságokkal bír. Mivel lágy vízről van szó, a növények jobban meghálálják az esővízzel való locsolást. Emellett érdemes nagyanyáink szokásait átgondolni, aki eresz alatt dézsában, fazekakban gyűjtötték a mosáshoz szükséges esővizet, ami lágy víz révén kevesebb mosószert igényel., így mosáskor, akár a mosószer felét is megtakaríthatjuk vele.

Az esővíz gyűjtését végezhetjük akár az eresz alatt álló hordókkal, ezek rendszereivel. Ez a megoldás nem igényel nagy befektetést, és az öntözési vízigény fedezhető belőle. Átgondolt tervezéssel azonban könnyen megoldható az is, hogy akár a földbe süllyesztett esővízgyűjtő tartály tartalma fedezze a WC öblítéséhez (ez vízigényünk 30 %-a), vagy a mosáshoz szükséges vizet. Ezen megoldással már a felére csökkenthetjük az értékes és egyre drágább ivóvíz-felhasználásunkat.

Honnan ne gyűjtsünk esővizet?

Az azbesztcement tetőről (eternit, pala) gyűjtött esővíz azbesztszálakat tartalmazhat, melyek egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, így az ilyen tetőkről csak kellő óvatossággal érdemes esővizet gyűjteni.

Valamint a bitumenes tetőfedő anyagokból is (pl. kátránypapír) kioldódhatnak olyan anyagok, melyek sárgára festhetik az összegyűjtött esővizet. Ez a víz például mosásra nem alkalmas.

További információkért fordulj bátran környezeti tanácsadónkhoz, aki elérhető a 88/578-390-es telefonszámon, vagy a tanacsadas [at] csalan [dot] hu e-mail címen.