A lemosó permetezésről

Nyomtatóbarát változat

A gyümölcsfák, köszméte, ribizli, szőlőtőkék és a málna esetében a lemosó permetezéssel számos betegséget előzhetünk meg, így ezt ne mulasszuk el megtenni. A metszés, tisztogatás után, ha a levegő már eléri az 5 C0 -ot, gazdagon permetezzük le növényeinket réz tartalmú (pl. rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid, bordói keverék) permettel, vagy poliszulfidkénnel,  illetve olajtartalmú (pl. vazelinolaj, ásványolaj, növényi olaj, paraffinolaj) készítményekkel.

A lemosó permetezőszerek mindegyike kontakt hatású, ezért nagyon fontos, hogy minden olyan helyet alaposan permetezzünk le, ahol a kártevők előfordulhatnak. Így az összes ágra kerüljön belőlke, illetve a fa alatt található levél és gyümölcsmúmiákra is érdemes figyelmet szentelnünk.

A lemosó permetezés időzítése

A rügypattanáshoz legközelebb eső időszakot válasszuk a lemosó permetezés elvégzésére, mert a tél után előbújó kártevők, kórókozók ekkor a legérzékenyebbek a permetre.Az almatermésűeket a zöldbimbós állapotig, az őszibarackot rügyfakadásig, a kajszit pedig a piros bimbós állapot végéig permetezhetjük le réztartalmú készítményekkel.

Milyen szert válasszunk?

A réztartalmú szerek (a lsiztharmat kivételével) szinte minden gomba- és baktériumos betegségek ellen védenek.

A lisztharmatot a kéntartalmú készítményekkel kezeljük. Ezek közül a legajánlottabbak a poliszulfidkén tartalmú késíztmények (pl. Tiosol). Poliszulfidkén tartalmú permetszerrel kezeljük a különféle gombás megbetegedéseket, hatásos a levéltetvekre, atkákra. Rovarölő hatásuk eléréséhez érdemes olajtartalmú készítményekkel együtt alkalmazni. Ilyen pl. a Nevikén, vagy "olajos mészkénlé".

Az olajos készítmények (pl. növényi olaj, paraffinolaj, vazelinolaj)a rovar és atka kártevők ellen kiválóan alkalmazhatóak, mivel ezek a rovarok áttelelő képleteinek felületét bevonják vékony olajos réteggel, így azok légzését akadályozzák meg.