Nyitott szemmel Magyarországon

Nyomtatóbarát változat

A program egészéről...

A projekt az Európai Unió támogatásával, az ERFA társfinanszírozásával valósul meg 2013.október-2014.szeptember között.

A projekt címe: Fenntartható életmód kampány a természeti és helyi értékekhez kapcsolódóan a Ny-Dunántúlon - KEOP-6.1.0/B/11-2011-0132

Megvalósítók: A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Csalán Egyesület, a Közép-Magyarországi Zöld Kör, a Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás Egyesület.

Célunk a Győr/Sokoró régióban, Szentgotthárd környékén, az Őrségben és a Balaton-felvidéken élő emberek, és a helyi természeti környezet harmonikus viszonyának erősítése, a települési természeti környezet bemutatásával és a hozzájuk kapcsolódó fenntartható viselkedésminták ösztönzésével.

A projekt során a négy térség 13 kulturális rendezvényen jelenünk meg játékkal, szemléletformáló dekorációval, impozáns tablókkal, játszóházzal valamint helyi termék versenyt megrendezésével.

A négy térség 12 iskolájában egy-egy hétig tartó kiállítást szervezünk a rendezvényekre elkészült tablókból, valamint 2-2 rendhagyó órát tartunk iskolánként. Mindezek mellett három megyére kiterjedő helyi érték feltáró pályázatot hirdetünk gyerekek számára, Mindennapi kincseink címmel.

Önkormányzatok, civil szervezetek és más helyi véleményformálók részére három műhelymunkát szervezünk a helyi termékek fogyasztásának előmozdítása céljából.

Életet adó helyi természeti erőforrások

A rétek, erdők, tavak, nádasok jólétünk alapjai. Pihenőhelyül szolgálnak, sportolási lehetőséget biztosítanak, a gazdálkodóknak megélhetést nyújtanak, javítják a levegő minőségét és lelkünk állapotát. E természeti területek biztosítják ételeink, italaink, gyógyszereink, építkezésünk, öltözködésünk számtalan alapanyagát.

Fontosságuk ellenére azonban a természeti területek nagysága folyamatosan csökken, állapotuk jelentősen romlik. Pedig mindannyiunk érdeke, hogy megőrizzük és jó állapotban tartsuk őket, hisz életünk ezer szállal kötődik hozzájuk, gyermekeinknek pedig még inkább szükségük lesz a természeti területek által nyújtott szolgáltatásokra.

Te ismered a Téged is körülvevő értékeket?

Vess csak egy pillantást rájuk!

A Dunántúl értékei

Veszprém megye csodáiról...

Amit érdemes megnézned Tihanyban

Amiért a Káli-medence is sokat ad...

 

Helyi léptékkel

  • Ismerjük meg és óvjuk a lakóhelyünk körül még megtalálható helyi természeti értékeket!
  • Kikapcsolódáshoz, sportoláshoz és üdüléshez válasszuk a lakóhelyünkhöz közeli természeti területeket!
  • A természeti értékeket környezetkímélő módon, azza gyalog, kerékpárral, közösségi közlekedéssel közelítsük meg!
  • Töltsük szabadidőnket szelíd módon: túrázással, piknikezéssel, kenuzással, kerékpározással, lovaglással, közösségi játékokkal.

Fedezd fel a Balaton-felvidék adta kincseket!

 

 

Gyere el Te is valamelyik kulturális rendezvényünkre, ahol játékkal, kikapcsolódást nyújtó, de a helyi értékek megsimerését célzó elemekkel, impozáns tablókkal, játszóházzal várunk! 

A rendezvény neve

Helyszín

Időpont

Megjelenés

Művészetek Völgye

Kapolcs

2014.07.30 – 2014.08.01

3 nap

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprém

2014.07. 24-25

2 nap

Balatonalmádi Pálinka Fesztivál

Balatonalmádi

2014.08.25-26

2 nap

Balatonfüredi Borfesztivál

Balatonfüred

2014.08.18-19

2 nap

A Veszprémi Utcazene Fesztiválon 2014. július 25-én helyi termék versenyt is hírdetünk, melyre érdemes készülnöd!

A Balaton-felvidék helyi értékeinek megismerése céljából iskolai foglalkozásokat is tartunk 2-2 osztály számára az alábbiak szerint:

Egy motiváló zenés helyi értékeket bemutató fényképvetítést követően a gyerekek egy-egy kártyán kaptak. A kártyákon egy-egy helyi értékhez kapcsolód eszköz, tárgy, anyag, nevezetesség szerepelt, amelyet körülírva a többi gyereknek ki kell találnia a kártyán szereplő helyi értéket. Közben segítve a körülírást, kiegészítjük a helyi értékekről szolgáló információkat, ezáltal a gyerekek még több hasznos és praktikus ismeretet szereznek. A többi gyerek mikor kitalálja a körülírásból a kifejezést, akkor keressük azt a további 2 kártyatulajdonost, akinek a helyi értéke kapcsolódik a megfejztetthez. Ők jönnek, most az ő kártájukon szereplő körülírás következik....

Az intézmény neve

Település

Időpont

Irínyi János Általános iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Balatonfűzfő

 

2014. április 15.

 

Malomvölgy Általános Iskola

 

Felsőörs

 

2014. május 13.

 

Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskola

Veszprém

 

2014. május 9.

 

Fehérófia Waldorf Iskola

 

Nemesvámos

 

2014. április 28.

 

Légy Te is kincskereső!

Helyi értéket feltáró pályázatunkra gyermekek által tetszőlegesen készített pályaműveket várunk 2014. május 16-ig a Csalán Egyesület postacímére: 8200, Veszprém, Pf. 222.

 

 

A beérkező pályaművekből kiállítást szervezünk Veszprémben a Dózsavárosi Klubkönyvtárban. A kiállítás a környezetvédelmi világnap alkalmából 2014. június 5-én 17:00-kor nyílik, ahol egyben a beérkező pályaművek eredményhirdetésére is sor kerül.