Készíts komposztot!

Nyomtatóbarát változat

Hulladékod 30%-a kerti és konyhai hulladék, melyet komposztálva értékes talajjavító komposzthoz jutsz.
Konyha és kerti hulladékod gyűjtsd külön, a nagyobbakat aprítsd fel. Az ágak aprításához akár aprítógépet is kölcsönözhetsz tőlünk. Az apróra vágott hulladékot a konyhai és a kerti hulladék váltott rétegezésével gyűjtsd egy halomba, vagy tedd komposztáló ketrecbe. Ezt Te magad is készíthetsz fadeszkákból, rakalpokból, vagy ami éppen adódik a ház körül. Fontos, hogy a szerves hulladékod közvetlenül a földdel érintkezzen, valamint ne alakíts ki külön gödröt ezen hulladékok számára! A talaj felső rétegéből jönnek át ugyanis azok a lebontó szervezetek, melyek a szerves hulladékot komposzttá érlelik.

Időnként vizsgáld meg a komposztdombod állapotát, majd fél- egy év elmúltával már hasznosíthatod is a kész komposztot.

Az így nyert értékes anyagot a kertedbe juttatva több és finomabb termésre számíthatsz, mivel javítja a talaj szerkezetét, tápanyagot biztosít a növényeinknek, a sötétebb talaj több napfényt tud elnyelni, így az ágyás melegebb lesz, és javul a talaj vízháztartása is.

A jól hasznosítható komposzt mellett további előny, hogy jelentősen csökken az elszállítandó hulladékod mennyisége is, mely kisebb hulladékgyűjtő edényre való áttéréssel akár pénzmegtakarítással is járhat.

Az hogy mi komposztálható, mi nem, melyek ennek a műveletnek az alapszabályai összegyűjtöttük "Komposztálni jó! " kiadványunkban.

A komposzt felhasználása

A kész komposzt kiváló talajjavítónk lehet, megalapozhatjuk vele a jó minőségű, tápanyaggal teli termőföldünket.

Ha bőségesen áll rendelkezésünkre akkor kiszórhatjuk a talajra 2-3 cm vastagságban. Ez esetben különösen a vetésforgó 1. és 3. csoportjába tartozó növények alá terítsük. Ha kevesebbel rendelkezünk, akkor a vetés során a magokat ezzel érdemes takarni, így tápanyaghoz jutnak.

Palántaneveléshez és virágföldnek is jó, de ilyenkor fele arányban keverjük kerti földdel, mert túl „erős” önmagában használva.