Szabó Bálint

Nyomtatóbarát változat

 

 

Szabó Bálint, Óbudavár, sajtkészítő

https://obudavarikecskek.hu/

 

Szabó Bálint egyike azoknak a lelkes, pályaelhagyó értelmiségieknek, akik 180 fokos fordulatot vettek, s könyvekből, illetve a világból felcsipegetett tudással kezdtek új életet - csatlakozva a többi, vidéki gasztroforradalmat kirobbantó, nagyszívű szakadár városlakóhoz.

"Eredetileg magyartanár volnék... Ajkán lett volna egy megbeszélt állásom, szeptemberben kezdtem volna a tanítást. Ezért 2006 nyarán Óbudavárra költöztünk, ahol a feleségem, Anna felnőtt. Augusztusban pedig szólt az iskola, hogy megoldották máshogy, nem kellek" - kezdi történetét Szabó Bálint, aki a Káli-medence határán, a Nivegy-völgy bejáratánál készíti kecskesajtjait.

A natúr, hosszan érlelt sajtot tartja az igazinak, persze fűszereset is csinál a vevők kedvéért: elsősorban a friss sajtokat és a krémsajtokat ízesíti bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával, borssal. Fehérpenészes kecskesajtot is készít, s ígéri: előbb-utóbb lesz kékpenészes is. "Mivel bencés diák voltam, a tihanyi Adalbert és Gellért atyákkal együtt közös terméket gondoltunk ki: ez lett az apátságból kapott fűszerekkel ízesített sajt."

Karácsonyig tart ki a sajt, februárban pedig már elletnek - így nem olyan hosszú a téli szünet, mint amilyen hosszú a nyári lett volna, ha tanár marad. "Pedig nem bánnám, ha fordított lenne a munkamegosztás" - mondja, miközben térdére ülteti öt gyermekéből a legkisebbet, az egyetlen leánykát, Lenkát.

Képes tudósítás a kecskefarmról:

https://youtu.be/mhx7Bvf_nqk