A rabok többet vannak a szabadban, mint a gyerekek

Nyomtatóbarát változat
.
Öko-tábor a Csalánnal
.

A gyerekek túlnyomó többsége naponta még 1 órát sem tölt szabad levegőn, pedig egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlen a kinti fogócskázás, játszóterezés. Azok a gyerekek ugyanis, akik aktívan töltik szabadidejüket a természetben, azok boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, ráadásul jobban alszanak és tanulnak is.

„A gyerekek elektronikai eszközökkel töltött ideje napi 1 óráról 6-7 órára nőtt az elmúlt 5 év során – mutatnak rá egyes felmérések a tényekre. A különféle műszaki „kütyük” nagyon vonzóak a gyerekek számára, sok szülő úgy is vélekedik, hogy a mai gyerekeket már nem lehet mással lekötni, mint a TV-vel és számítógépes játékokkal. Azonban ez az életforma a gyerekek inaktivitásán túl számos egészségügyi problémát is okozhat.” – nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

 

„A Cambridge Egyetem kutatásai szerint minden szabadban töltött óra jelentősen csökkenti a gyermekkori rövidlátás kialakulásának kockázatát. Adataik rámutattak arra, hogy a már gyerekkorban rövidlátó gyerekek mintegy 4 órával kevesebbet játszottak szabadban, mint a látásproblémákkal nem küzdő társaik.” – folytatta a Csalán Egyesület elnöke. „Tudósaik ezt a tényt azzal magyarázzák, hogy a természetes fény közvetlenül a szembe jutva olyan anyagok termelődését segíti, melyek az éleslátásért felelősek. A hatás növelhető a szabadban történő testmozgással és a gyakori távolnézéssel.”  

Emellett a csemeték monitorok, mobilok előtt töltött idejével arányosan jelentkezik az inaktív életforma, mely mozgáshiányon túl a gyermekek közérzetét is jelentősen befolyásolja.

A mozgás ugyanis nem csak a testsúlyproblémákon segíthet, de hozzájárulhat gyermekeink jobb alvásához, sikeresebb tanulmányi eredményeihez, boldogságához és kiegyensúlyozottságához is.

A gyerekek több, mint ¾-e naponta még 1 órát sem tölt el a szabadban. Vagyis egy rabságban lévő börtönlakó számára - a fizikai és mentális egészségük megőrzése végett - biztosított napi 1 óránál is kevesebb jut nekik arra, hogy mászókázzanak, sárkányt reptessenek, fogócskázzanak vagy csak önfeledten élvezzék a természet biztosította örömöket. Érdemes ezt szemünk előtt tartanunk, ha gyermekeink nyarát tervezzük, vagy hétvégi programját állítjuk össze. Ebben szívesen segít a Csalán Egyesület mind a gyerekek, mind a felnőttek számára szervezett programjaival. 

Gyere velünk a szabadba!