Faültetés a kerékpárútnál

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Faültetés a kerékpárútnál
Fotós: 
Csalán fotó
.

Ismét lehet fát örökbefogadni a Veszprém-Szentkirályszabadja között húzódó kerékpárút mellett, melynek ültetésére 2010. április 10-én kerül sor. A Fa-Örökbefogadási Programhoz kapcsolódva 1000 Ft befizetésével és a helyszínen egy kis munkavégzéssel Ön is elősegítője lehet egy fasor kialakításának, a már meglévő folytatásának.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportjával, és Szentkirályszabadja Község Önkormányzatával együttműködve kezdeményezte, hogy a Veszprém-Balatonalmádit összekötő kerékpárút mellett fákat telepítsen. A suhángokat a korábbi kezdeményezésekhez hasonlóan bárki, aki a gondolattal egyetért, elültetheti. A Fa-Örökbefogadási Programhoz kapcsolódva 1000 Ft befizetésével és a helyszínen egy kis munkavégzéssel bárki elősegítője lehet egy fasor kialakításának. Az örökbefogadott facsemetére szalaggal felírjuk az adományozó nevét.

Egy 50 éves fa egész élete során annyi oxigént termel, amennyit egy ember 2 év alatt lélegez be. Azaz egy 40 éves személy eddigi életéhez szükséges oxigént 20 darab ilyen fa biztosította. Mindeközben ugyanezen 50 éves fa annyi széndioxidot vett fel eddigi élete során, amennyit egy kis fogyasztású autó 1500 km alatt bocsátott ki.

Azokat a fákat, amelyek alatt ma hűsölünk, néhány évtizede elültették. Tegyük meg ezt mi is magunknak, az utánunk jövőknek. Egy facsemete ajándék is lehet, különösen, ha szeretteinkkel együtt ültetjük és azután egymás mellett nőhetnek.

A terveket az engedélyezéshez a GEOplaner Kft. (8200. Veszprém, Kistó utca 25.) készítette. Az ültetésre kerülő fák (madárberkenye és nagylevelű hárs) suháng méretű (kb 1 méteres) növényeket, melyeket Vackor 2001. Bt. biztosított.

Az ültetéséhez szükséges csemeték, anyagok, a gödör kiásása és előkészítése elsősorban a Szentkirályszabadjai Önkormányzat és az ügyhöz kapcsolódó lelkes támogatók révén biztosított. Kérjük, hogy az ültetéshez szükséges szerszám (ásó, lapát, nagyharang J, kalapács) mindenkinél legyen.

Az ültetés várható időpontja 2010. április 10. Találkozás 10.00. órakor a kerékpárút mellett a balatonalmádi út lehajtójánál a szentkirályszabadjai egyenesben a buszmegálló (volt radar állomás) és a falu előtti kanyar között. Az ideérkezők közlekedésének segítésében a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Magyar Közút NZrt Veszprém Megyei Közúti Igazgatóság együttműködését kérjük.

A programra jelentkezni lehet 2010. április 2-ig a timi [at] csalan [dot] hu e-mail címen. Az e-mailben történő jelentkezés alapján támogatónk, a Bakony Plastiroute Kft. a névre szóló szalagokat elkészíti. Az örökbefogadási díj befizetése a Csalán Egyesület képviselőinél a helyszínen történik.

További információk:

Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület , (Szalay Tímea Tel: 30-9460658, timi [at] csalan [dot] hu, Cím: 8200. Veszprém, Rákóczi u. 3. 1/2.)

Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportja (Szőke Gyula, vmmk [at] invitel [dot] hu Cím: 8200. Veszprém¸ Budapest u. 54.)

Szentkirályszabadja Község Önkormányzat (Iványi András polgármester, Kiss Tamás falugazda Tel: 88-599-310, phm [dot] szksz [at] chello [dot] hu Cím: 8225. Szentkirályszabadja, Petőfi u. 12.)