Futtatás az Utcazenén

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
zöldhomlokzat
Fotós: 
Csalán fotó
.

Veszprémi lakótömbök futónövényekkel való befuttatására bíztatta az érdeklődő utcazene rajongókat a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Veszprémben, a már jól ismert Kossuth utcai helyszínen.

Július 16-a délutáni hőségében, hűtőtáskába rejtett sok-sok folyadék kíséretében standolt ki a Csalán Egyesület a már jól megszokott helyre, s vetette be magát ismét, hogy újabb lelkes, vállalkozó szellemű veszprémieket gyűjtsön Zöld Homlokzat programjához. Mindemellett, a lehetőség megismertetése is célja az egyesület munkatársainak, hiszen a házfalak zöld növényekkel való befuttatása a sok tévhit ellenére számtalan előnnyel járhat, és nem csak a lakótelepi lakásokban élőknek.

Még mindig sokakban élnek azon tévhitek, amik a zöldítéssel kapcsolatban napvilágot láttak. Nem, a futónövény nem teszi tönkre a ház vakolatát. Természetesen ez csak abban az esetben van így, ha ép vakolatú házra futtatunk.

„A teljesen kifejlődött levélzetű növénnyel befuttatott falak szárazabbak, teljes védettséget élveznek a különféle környezeti hatásoktól. Alaptalan az a félelem is, hogy az ép falat a növényzet nedvesíti, hanem épp a környezeti hatásoktól védi. A befuttatott falaknak kisebb a hővezető képességük, következésképp jobb a hőszigetelésük, érvényes tehát a kifejezés: nyáron hűt, télen fűt. Sok esetben akár 5-38%al is csökkenhetnek fűtési költségeink, nyáron pedig a befuttatott homlokzatok hűsítő hatással bírnak. A növények ugyanis a napenergia nagy részét a víz elpárologtatására fordítják, ami egyúttal a levegő páratartalmát is növeli. Ez a hűsítő hatás a faltól akár egy méteres távolságban is érezhető.” – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület programvezetője.

Máris megoldott tehát a klímaberendezés problematikája, futónövényekkel lakóházainkban természetes klímát alakíthatunk ki.

A számtalan pozitív hatás mellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy esztétikai élményt is jelent egy szépen befuttatott házfal, a rovar sem lesz több általa, és a futtatás iránya is szabályozható.

További információ:

Dr. Szalay Tímea, timi [at] csalan [dot] hu, 88/578-390, 30/468-49-94

Kapcsolódó anyagok: