Hárssal és berkenyével övezett kerékpárút

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Fa-örökbefogadás
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportjával, és Szentkirályszabadja Község Önkormányzatával együttműködve 150 db fát ültetett a Veszprémet Szentkirályszabadjával összekötő kerékpárút mellé.

A napokban – akik arra jártak – sokan láthatták, amint a Veszprém - Szentkirályszabadja kerékpárút mellett gépek dolgoznak, fák elültetésére szolgáló gödröket ásnak. Ez a Fa-Örökbefogadási Program előkészületeit mutatta, mely során 1000 Ft befizetésével és egy kis szombat délelőtti, kétkezi munkával bárki hozzájárulhatott a kerékpárutat szegélyező fasor meghosszabbításához. És persze nem utolsó az a szempont sem, hogy közben névre- és életre szóló ajándékot adhatott minden ültető szüleinek, kedvesének, gyermekének, unokájának, barátjának…

Nagyon nagy érdeklődés kísérte a kerékpárút melletti Fa-Örökbefogadási lehetőséget, melynek kapcsán 150 db hárs és berkenye fa került elültetésre. A több száz örökbefogadó (köztük egyesületek, iskolai osztályok, családok, baráti társaságok) ültette serényen több, mint 1km hosszan a kerékpárút mellett a csemetéket, melyekre egy szalagon az örökbefogadó neve is felkerült.

„Fontosnak tartottuk, hogy a mérnöki munkákkal járó fakivágásokat kicsit kompenzálva most ültessünk, gyarapítsunk, szépítsük környezetünket mi is. Ebben segítőkész partnerre leltünk mind a Csalán Egyesület, mind Szentkirályszabadja Önkormányzatának felkérésével” – nyilatkozta Szőke Gyula közlekedésmérnök, aki a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara berkein belül buzdította ültetésre a mérnököket.

Iványi András, Szentkirályszabadja polgármestere megtisztelőnek tartja, hogy a kerékpárutat szegélyező fasor a község felöli részen került bővítésre, ezzel a jövőben biztosítva a szép környezetet és nem utolsó szempontból a fák kerékpárútra gyakorolt jótékony árnyékoló hatását.

„Őszintén örülünk az örökbefogadók és az ültetés szervezésében részt vevő partnerek nyitottságának. A szombati ültetéssel így már több, mint 300, az egyesület által szorgalmazott módon elültetett facsemete boldogíthatja a kerekezőket, kocogókat a Veszprém-Szentkirályszabadja közötti kerékpárútnál.” – mondta Ring Júlia, a Csalán Egyesület kommunikációs munkatársa.

A körülbelül egy méter magas fák elültetésében aktívan közreműködtek az örökbefogadók, mindenki maga ültette a saját fáját, majd egy névre szóló szalaggal köthette át a későbbiekben is törődésre váró növényt.

További információ:

Ring Júlia –Csalán Egyesület - ringjuli [at] csalan [dot] hu 88/578-390, 06/30/468-4994

Iványi András – Szentkirályszabadja Község Önkormányzata – 06/20/971-02-54

Szőke Gyula – Veszprém Megyei Mérnöki Kamara – vmmk [at] invitel [dot] hu