Készíts Te is egyedi, kézzel festett húsvéti tojásokat!

Nyomtatóbarát változat
.
Készíts Te is egyedi, kézzel festett húsvéti tojásokat!
.

Ha Húsvét, akkor tojásfestés. A kreatív, színes, egyedi és változatos, míves, de mindenképpen kézműves tojás csodák világa. A tavasz színeibe öltöztetés azonban sokféleképpen is történhet. Lássuk csak!

Elsőként néhány gondolat a tojások kiválasztásával kapcsolatban: 

Lehetőleg házilag tartott tyúkok tojásait használjuk fel, melyek szép egyenletes héja sikerünk záloga lehet.

A szép, egyszínű tojásokból egyedi meglepetést készíthetünk akár gyermekeinkkel közösen is.

Néhány ötlet:

Viaszolás: A megolvasztott viaszt egy vékony eszközzel (hurkapálca, kötőtű, 0-ás ecset) visszük fel a tojásra, melyet a folyékony viaszba mártva mintákat készíthetünk a tojáshéjon.  Amíg a viasz szárad, elkészítjük a festőlevet, amibe a beviaszozott tojásokat helyezzük.

Ha a festék kellő képen megfogta a tojásokat kivesszük őket, hagyjuk megszáradni, majd a viaszt egy éles késsel (pl: tapéta vágó kés). Ott ahol a viasz fedte a tojást, nem fogta meg a festék és előtűnik a tojás eredeti szép fehér színe, kiadva számunkra a mintát:)

 

Batikolás Egyszerű, de mégis sokféle lehetőséget rejt magába ez a technika. Nem szükséges más hozzá csak pár szép érdekes levél, melyet egy ecsettel a szennyeződésektől megtisztítunk. Ezt követően a leveleket jó szorosan ráerősítsük a tojásra pl. egy - már nem használt – harisnyával, és már mehetnek is a festékbe. A megfelelő szín elérése után kivesszük a tojásokat. Ahol a tojást a levél fedte világosabb lesz és látszani fog rajta a levél erezete (már ha elég szorosan rögzítettük a tojásra a levelet!).

 

Festőlé készítése

Próbálj ki természetes anyagokat a festéshez a vegyszeralapú tojásfestékek helyett!

Az egyik és legismertebb módja a vöröshagyma héjával való festés. A hagymának a színes, száraz külső héjából kell jó sok. Erre vizet öntünk és az egészet felforraljuk. Az ebbe helyezett tojások szép pirosas barnás színt kapnak. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a lében, annál sötétebbek lesznek. Ha ugyanezt céklával vagy lila hagymával végezzük, akkor pirosas lilás színt, ha lilakáposztával, akkor kék színt kapnak a tojások.