Már futnak a növények...

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Már futnak a növények...
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület által tavaly meghirdetett Zöld-Homlokzat Programra pályázók lakótömbjeinek tövében lassan, de biztosan futásnak indulnak a zöld növények.

Biztosan sokan felfigyeltek már Veszprém több pontján tömbházak homlokzatára felszerelt rácsszerkezetre. Ez is ékes bizonyítéka, hogy a Csalán Egyesület Zöld-Homlokzat Programja „megeredt”.

Ahogy azt annak idején közzétettük, a Csalán által kiírt pályázatra olyan lakótömbök jelentkezését várta az egyesület, akik szívesen vállalták, hogy zöld növényekkel futtassák be házuk arra alkalmas homlokzatát. A 10 sikeres pályázó lakóközösség kiválasztását követően még a tavalyi év végén elkészültek a futtatás menetére vonatkozó szakértői tervek, melynek köszönhetően az idei év tavaszától megkezdődött a futtatás.

Nemrégiben írt cikkünkben (2010. 07. 13. - Szép otthon) utaltunk arra, hogy energiát takaríthatunk meg otthonunkban zöld homlokzatok kialakításával. Azon túl, hogy igen tetszetős, a növénnyel befuttatott házfal kellemes látványt nyújt, egyben nyugalmat áraszt.

Amit fontos tudni és megfogadni, hogy csak ép falfelületre érdemes futónövényt hajtatni, ami ráadásképp növeli a házfal ellenálló képességét, védelmet jelent a különféle környezeti hatások ellen, felfogja az utcáról érkező porszennyezést, s mindezt úgy, hogy a fal lélegzését sem gátolja.

Gondoljunk csak bele: nyakunkon a klímaváltozás. Ha nem figyelünk jobban környezetünkre, a sok felesleges környezetterhelő eljárással ellehetetlenítjük gyermekeink, unokáink jövőjét. Erre gondolva válasszunk otthonaink klimatizálására inkább a természet adta lehetőségek közül: ültessünk fát, hogy árnyékot adjon, vagy futónövényt a hűtésre szánt házfal tövébe. Higgyék el, érdemes türelemmel lenni, a kellő hatás nem várat sokáig magára.

A Csalán Egyesület további három lakótömb jelentkezését várja, aki örömmel csatlakoznának a Zöld-Homlokzat Program kínálta lehetőséghez. A pályázatról részletesen olvashatnak a http://www.csalan.hu/zold-feluletek/zold-feluletek internetes oldalon, információt kérhetnek a 88/578-390-es telefonszámon, vagy jelentkezhetnek személyesen az egyesület Rákóczi u. 3. szám alatti irodájában.

Kapcsolódó anyagok: