Nem egyre - Zsebre megy

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Éghajlatváltozás
Fotós: 
Csalán fotó
.

Az energiatakarékosság az a tevékenység, amely mindamellett, hogy konkrét, pénzben mérhető hasznot hoz a családoknak, környezetünk szempontjából is jelentős lépés. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület azt mutatta meg április 28-i Veszprém, Kossuth utcai akciónapján, hogy milyen módszerekkel foghatunk meg egy kis pénzt akár különösebb befektetés nélkül, illetve a hosszú távon gondolkodóknak is adtak az aktivisták jól hasznosítható tanácsokat. A Csalán Egyesület az akciónap alkalmából mutatta be az ingatlanok energiatanúsítványát népszerűsítő kiadványát.

 Április 28-án a veszprémi sétáló utcán, a „törzshelyen” találkozhattak az érdeklődők a Csalán Egyesület standjával, ahol az egyesület aktivistái egész nap arra hívták fel az arra járó érdeklődők figyelmét, hogy az energia, víz- és más erőforrás-takarékosság bizony zsebre megy.

A kiállított tárgyak közül a napkollektor vonzotta a legtöbb érdeklődőt. „ A megújuló energiaforrások közül talán a napenergia az, amely a legkönnyebben terjed. Napkollektorral az ingatlanok melegvíz-előállítása és fűtésrásegítése oldható meg, fűtés esetében 30-40% hagyományos energiahordozó takarítható meg, míg használati melegvíz előállítása esetén ez az arány több, mint 80%. A napkollektor rendszer bekerülési költsége szakemberek szerint egy négytagú család esetén 700 000 – 900 000 Ft. Az, hogy ez mennyi idő alatt térül meg függ az ingatlan jellemzőitől, a család igényeiről és elsősorban a kiváltott energiahordozó fajtájától (villamos áram esetében a megtérülés gyorsabb). A számítások alapján a napkollektoros rendszer megtérülési ideje 5- 12,5 év között mozog, és ekkor csak szigorúan a pénzügyi szempontokat és a jelenlegi energiaárakat vesszük figyelembe” – nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője.

Megtakarítást már befektetés nélkül, egy kis odafigyeléssel is elérhetünk, de vannak olyan esetek amikor a cél érdekében bizony egy kicsit be kell ruháznunk. Ilyen kisebb beruházás például az izzók cseréje, vagy a fa nyílászárók utólagos szigetelése. Ez utóbbira létezik egy kis szerkezet, amit az akciónapon gyakorlati bemutató keretében ismerhettek meg az érdeklődők.

„Ha nyílászáróink még elég jó állapotban vannak, csak kicsit javítani szeretnénk azok szigetelési mutatóin, illetve, ha forrásaink és egyéb körülményeink ezt teszik lehetővé, fa ablakkeretek esetében járható út az utólagos szigetelés. A Magyar Energia Brigádok által javasolt módszerrel egy átlagos lakás nyílászárói egy nap alatt leszigetelhetők. A munkába bárki bátran belevághat, hiszen a szigetelésnek ez a formája nem igényel komoly előképzettséget, ára pedig (a szigetelő-gép kölcsönzést is figyelembe véve) 20 – 30000 Ft. A szigetelés után azonos fűtési mód mellett a szoba hőmérséklete 3-4°C-kal emelkedik, mindeközben 15-20%-kal csökken a fogyasztás.” – ismertette Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. „Szigetelőgép a Csalán Egyesületnél is kölcsönözhető” – tette még hozzá.

Sok érdekes dologról hallhattunk még, például az energiatakarékos izzókkal elérhető megtakarításokról, az ablak- és szigetelőanyag megtérülési időkről, a készenléti üzemmód („standby”) pazarlásáról, pályázati lehetőségekről, és az ingatlanok energiatanúsítványáról. A Csalán Egyesület legújabb kiadványa is ezzel, az új építésű ingatlanokra már kötelező okirattal és annak hasznosságával foglalkozik.

Bővebb információ: Kiss Renáta, renata [at] csalan [dot] hu, 30/701 4622