Őrzők a Padányiban

Nyomtatóbarát változat
.
Őrzők a Padányiban
.

A Csalán Egyesület szervezésében Veszprémben is megtekinthető az Őrzők kiállítás, mely a természet sokszínűségéről, a természetvédelem ezer arcáról és a természetért harcolók mindennapos küzdelméről szól. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa által készített „Őrzők” című kiállítás veszprémi állomásaként 2016. december 7-14 között látható Veszprémben a Padányi Katolikus Iskolában.

A Csalán Egyesület - mely a Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezete - fontosnak tartja a természet egészének védelmét és a fenntartható fejlődés megvalósulásának elősegítését. A célok menti együttműködés szép példájaként kerülhetett a Csalán Egyesület szervezésében Veszprémbe az Őrzők kiállítás, mely Európa természetvédelmi összefogását tükrözi.

Európában körülbelül 200 ezer állat és növény faj honos. Ez más területekkel összehasonlítva szegénynek mondható, ugyanakkor a veszélyeztetettségi arány itt a legnagyobb. Európa emlősfajainak 42%-a, madárfajainak 43%-a, a lepkefajok 45%-a, az édesvízi halfajok 52%-a fenyegetett a kihalás által.

A fajok eltűnését csak úgy lehet megállítani, ha teret adunk a természetnek, hogy dolgozzon saját rendje szerint. Nem akarjuk uralni, kitermelni és elvenni korlátlan mértékben az erőforrásait, hanem vele harmonikus viszonyban működve biztosítjuk saját szükségleteinket. A kiállítás szép példája azon lehetőségeinknek, amelyet akár 1-1 ember saját odaadásával, figyelmével meg tud tenni a természet védelme érdekében.” – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

A kiállítás jól mutatja, hogy bár Európa szerte számtalan különböző problémával állunk szemben a természetvédelem területén, mégis saját egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért.

Egyre fontosabbnak tartom, hogy a gyerekek jó példákat lássanak maguk körül. Olyanokat, melyek számukra is követhetőek, tanulnak belőlük, és motivációt, ihletet kapnak jövőjük alakításához. Az Őrzők kiállítás nagyszerűsége éppen ebben rejlik. Jó mintákat kínál igazán értékes célok elérése érdekében.” – nyilatkozta Magyarné Sipos Mária, a Padányi Katolikus Iskola igazgató helyettese.

A tablók között megtalálhatók Gyulai Iván és Molnár Antal természetvédelmi munkáját bemutató magyar anyagok is. A kiállítás december 14-ig tekinthető meg.