Pályázat házfalaink növényekkel való befuttatására

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
zöldhomlokzat
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület veszprémi tömbházak zöld növényekkel való befuttatását célzó pályázati programjának nyitóeseményén az Eötvös Károly Megyei Könyvtár épületét ültették be futó növényekkel. A növények védik a könyvtár épületét az időjárás viszontagságaitól, mérséklik az éghajlatváltozás okozta negatív hatásokat és kedvezően hatnak az olvasóközönség jó közérzetére is. A nyitóeseményen részt vett Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója és Módri Györgyi színművésznő.

Lakóházaink zöld növényekkel való befuttatása hozzájárul az épületek megóvásához, ugyanakkor kedvező hatással van környezetünkre és az emberek jó közérzetére. A homlokzati növények szigetelik a falat, ezért örökzöld növény esetén a fűtési költségek akár 30%-kal is csökkenhetnek. Emellett a növényekkel befuttatott házakban kisebb a nyári hőség. Az ép vakolatú falra futtatott növény védi a falat, a homlokzat ritkábban szorul felújításra, és ezeket a falakat szépeknek, élettel telinek látjuk.– nyilatkozta Dr. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

Nagy öröm számunkra, hogy olvasóink jobb közérzete érdekében könyvtárunk elsőként vehet részt a programban. A növényekkel befuttatott könyvtár épülete hívogatóbb az olvasók, könyvtárhasználók számára. A gyermekek számára is jó példa lehet. Szeretnénk, ha a közeljövőben az épület nagyobb felületén és a kinti tereken újabb növényeket helyezhetnénk el- nyilatkozta Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.

Mindig is olyan házban szerettem volna élni, mely zöld növényekkel borított. Ezek az épületfalak szépek, jó érzés rájuk nézni. Sok energiát adnak a növények mindennapi életünk során, és én is érzem, mennyit jelent számomra, hogy a színház épületét már befutották a növények – nyilatkozta Módri Györgyi színművésznő.

Itt a lehetőség, hogy saját környezetünket is bezöldítsük, és akár így is enyhítsük az éghajlatváltozással járó negatív hatásokat! A lakótelepek élhetőbbé tétele érdekében a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület pályázatot hirdet veszprémi társasházak részére zöld homlokzatok kialakítására. A pályázat során az egyesület vállalja az épület befuttatásának megtervezését és kivitelezését. Vállalja továbbá, hogy igény esetén részt vesz a társasház lakógyűlésén, ahol bővebb információval szolgál a kezdeményezésről. A lakóházaknak vállalnia kell a beültetésben való aktív részvételt, és az elültetett növények rendszeres gondozását. Jelentkezni folyamatosan, egész tavasszal lehet a Csalán Egyesületnél. Kérésre tájékoztató kiadványokat is postáz az egyesület a pályázattal kapcsolatban.

Bővebb információ:

Dr Szalay Tímea, timi [at] csalan [dot] hu, 88-578-390, 30-468-4994.