Életmód

12 hónap a kertben

Karl Ploberger

Sok ezerszer írtam le ezt a jókívánságot, jobban mondva felhívást könyveim dedikálásakor. Miközben kérdések tucatjaira válaszoltam. És sokszor fordultak hozzám jó tanácsért, mikor mi a teendő a kertben. A helyes időpont tisztázása után a következő kérdés: mit tegyünk „kevés munkával, okosan egész évben". Elég egy pillantás, és máris tudjuk, mit kell éppen elvégezni. Ebben a könyvben négy évtized kertészeti tapasztalatait, kertbarátok ötleteit és szakemberek javaslatait foglaltam össze és rendszereztem havi bontásban. így már nem feledkezhetünk meg az aktuális teendőkről.

A csodálatos méz - Gyógyító receptekkel

Már az ókori kultúrák is ismerték a méz gyógyító hatásait. Napjainkban a tudomány újabb és újabb értékeit fedezi fel. A könyvben számtalan receptet találunk, amelyek elkészítése nagyon egyszerű, a kész ételek, sütemények fogyasztása pedig igazi gyógyír.

A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága

Pusztai Árpád - Bardócz Zsuzsa

Onnantól kezdve, hogy beavatkozunk a természet folyamataiba, a kívánatos eredmények mellett szinte mindig meglepetésszerűen megjelennek váratlan, gyakran nem kifejezetten pozitív hatások. Különösen igaz ez az utóbbi évszázadban iparággá növekvő élelmiszergyártásra és azon belül is a génkezelt növényekből, állatokból előállított élelmiszerekre. Erről a sokakat érintő témáról írnak a szerzők, kifejezetten laikusok számára.

152 oldal

A leves hazudik - Az ételek szép új világa

Hans- Ulrich Grimm

Érzékeink manipulására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Mindegy, hogy csecsemőeledel vagy gyümölcsjoghurt, felvágott vagy sütemény, nem azt esszük, amit eszünk; az ipar láthatatlanul fűszerez, a hatások ismeretlenek. Bár a szerző többnyire a Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé válik. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban...

175 oldal

A sajtkészítés ABC-je - Kiegészítve a sajt -marketing, -kereskedelem, -gasztronómia és -higiéniai ismeretekkel

Molnár Andrea, Molnár József

A nagyszabású - elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő - tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba. A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

A világ fűszerei a kertben és a konyhában

Brigitte Beutner

A gazdagon illusztrált könyv részletesen bemutatja a különféle fűszernövényeket. Megtuhatjuk, hogyan kell gondozni őket, milyen talajt igényelnek, ezenkívül megismerjük felhasználási módjukat és élettani hatásukat is.
Fűszerek hasznossága és felhasználásuk A fűszerek Fűszerkeverékek A fűszerek áttekintése

92 oldal

Állatgyárak hamis bűvöletében

Pethő Ágnes

A bio- és géntechnológia kényes pontjairól

Génpiszka füzetek, 1999

38 oldal

Az élelmiszerek adalékanyagai (az E számok rejtélye)

dr. Kalas György

Fogyasztóvédelmi füzetkék 1.

20 oldal

Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel

Maria Treben

Ez a hasznos könyvecske a betegségek megelőzésén túlmenően hasznos tanácsokat ad az egészséges táplálkozás kialakításához, gyógynövények és fűszerek felhasználásához ételeink ízletesebbé, ugyanakkor egészségesebbé tételéhez.

Olvashatók ezen kívül a könyvben javaslatok és ötletek fürdők, lemosások, lazítógyakorlatok alkalmazásához. A fő részben a fűszer- és gyógynövények felsorolása mellett a betegségek alfabetikus sorrendben kerülnek ismertetésre, ezáltal az olvasók könnyen megtalálják a keresett témákat, kifejezéseket.