Építészet

A modern lakás - Minimalista stílus

Maggei Toy

A minimalista stílusból mindenki kiválaszthatja a neki tetsző dolgokat, de van egy olyan eleme, amely önmagában is megkérdőjelezhetetlen eredményességgel alkalmazható bárhol. Ez pedig nem más, mint a szín. A minimalista stílus alapja ízlésünk, lelkületünk vagy akár hangulatunk monokróm kivetülése a falakon. Ahhoz viszont, hogy a ránk leginkább jellemzőt megtaláljuk, nem elég az alapszínek választéka. Árnyalatok sokaságából kell választanunk ahhoz, hogy vendégségbe érkezvén ne hervadjon le arcunkról a mosoly a vendéglátónk előszobája és saját nappalink közti döbbenetes hasonlóság miatt.

A szép otthon és dolgozó

Lorrie Mack

A kényelem és függetlenség előnyei mellett az otthoni munkahely nyugodtabb, kellemesebb környezetet nyújt a munkához. Nincsenek személyes nézeteltérések, napi bosszúságok, kisebb a stressz. A rokkantaknak és a kisgyermekes szülőknek az otthoni munka pedig még további előnyökkel is jár. Az otthoni dolgozószobáját mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja ki, úgy, ahogy szerinte az leginkább megfelelő egy adott munka elvégzéséhez. Szabadon választhat stílust, színeket, személyessé teheti a környezetét. A könyvben ehhez találunk sok szép ötletet.

170 oldal

A szolárépítészet alapjai

Novák Ágnes

Sokkal gazdaságosabbnak, tisztábbnak, hatékonyabbnak és érdekesebbnek bizonyult a ház tetejére a víztartályhoz egy lapos napkollektort erôsíteni, hogy ugyanezt elérjék. A vizet még egyszerû megsze - rezni, így ez jó befektetésnek bizonyult, néhányan még jobban is érezték magukat.

Amerikai családi ház építése - Faszerkezettel

Helymeghatározás és földmunkák - Betonozás és kőművesmunkák- A falak vázszerkezetének kialakítása - A födém és a tetőszerkezet kialakítása - A fűtés- és a vízvezeték-rendszer kialakítása - Hőszigetelés és párazáró szigetelés - Padlóburkolatok - Belső ajtók, tokok és keretek - A veranda és a garázs kialakítása - Kémények és kandallók - Festés és egyéb burkolatok kialakítása - A tűz elleni védekezés

251 oldal

Az autonóm ház

Ertsey Attila

“Az Autonóm Ház modelljének megvalósítása szélsôérték, extrém példa arra, hogy lehetséges a centralizált rendszerektôl függetlenül is létezni. A teljes önellátás nem zárja ki viszont a kooperációt, ez azonban szabadon, egyenrangú partnerek együttmûködéseként jönlétre, nem alávetettség alapján.”

30 oldal

Energiatudatos építés és felújítás

Osztroluczky Miklós - Medgyasszay Péter

A kötet a háztartások energiafelhasználásának racionalizálásán keresztül azok számára kíván eligazítást nyújtani, akik saját lakásuk, lakókörnyezetük alakításán túl hatással tudnak lenni településük, tágabb környezetük fejlesztésére. A technikai jellegû lehetôségek ismertetésén túl kísérletet teszünk a mai magyar társadalmi, gazdasági kontextusba történô beilleszthetôség kifejezésére is.

72 oldal

Engedélyeztetés, árajánlatok és költségbecslés - Építési abc 1.

Teveli Mihály

TTartalomból: A telek és a tervező kiválasztása A telek kiválasztása A tervező szerepe, kiválasztása, feladata Az építéshatósági engedélyezési eljárások Milyen engedélyeket kell kérnünk?

Épületek vízszigetelése - Építési abc 3.

Teveli Mihály

Építkezéskor arra kell törekednünk, hogy felkészülten, egyenrangú félként állhassunk szembe a munkát végző vállalkozóval. A pénzünkért elvárhatjuk a legnagyobb szakmai ismerettel és gyakorlattal, tapasztalattal rendelkező építési vállalkozó közreműködését, de őt csak akkor tudjuk kiválasztani a sok ajánlkozó közül, ha már az építkezés megkezdése előtt magunk is szerzünk bizonyos szakmai ismereteket. A szakmai ismeretek bizonyos szintű birtoklása sok kellemetlenségtől szabadíthat meg bennünket, mint építtetőt, és megelőzhetjük, hogy feleslegesen nagy költségbe verjük magunkat.

Fafelületek kezelése

Mick Allen

Restaurálás - Lakkozás - Polítúrozás - Erezetfestés - Aranyozás

A faanyag az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb természetes anyag, amely számos célra használható, a nagyméretű hajók építésétől kezdve házak padlók, bútorok szerszámok, tálak, ágyak készítésén keresztül egészen a fajátékok előállításáig. Ahhoz, hogy a faanyag legjobb tulajdonságai érvényesülhessenek, a belőle készült tárgyakat kezelni kell, hogy megvédjük, és hogy kiemeljük a szépségét. Bármilyen nagyszerűen legyen is elkészítve egy tárgy annak végső szépségét a felületkezelés fajtája és minősége fogja megadni.

Fakötések

Hans-Werner Bastian

Ha fával dolgozunk, előbb-utóbb mindenképpen szembekerülünk azzal a feladattal, hogy különböző darabokat egymáshoz kell rögzítenünk. Az asztalosszakmában erre sokféle mód ismert, amelyek mindegyike megtalálható ebben a könyvben. A könyv bemutatja a legfontosabb fakötések elkészítését lépésről lépésre: a tompa illesztéseket, átlapolásokat, csaphornyos, köldökcsapos és fecskefarkas kötéseket. Több mint 200 fotó és ábra szemlélteti a szerszámok használatát és a munkafolyamatok pontos végrehajtását .

72 oldal