Befőzés természetesen
Nemrégiben megjelent és azóta méltán népszerűvé vált kiadványunkkal szeretnénk tovább motiválni minden kedves-lelkes olvasónkat, hogy ne szégyenlősködjön tovább, ossza meg velünk természetes-befőzős tapasztalatait. Kreatív befőzős öleteidet várjuk a mentesmaskent [at] csalan [dot] hu-ra. És ne feledd a fotókat!
Napjainkban egyre növekszik azok száma, akik szerint egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy helyben termett, egészséges, biztonságos (esetleg bio) élelmiszereket fogyasszunk, keresik hát a helyi termék piacokat, vásárokat. Jó lenne, ha mindenkinek jutna egészséges helyi élelmiszer – szezonon kívül is. A téli napokra természetes módon, házilag eltett finomságok alapelveit és ínycsiklandozó receptjeit is tartalmazza a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület B, mint befőzés kiadványa.
Nemrégiben jelent meg, de máris nagyon népszerű az „Ez csak természtes” alcímet viselő kiadvány. A füzetben választ kapnak az érdeklődők például arra, hogy mely eljárásokkal tartósíthatnak otthonunkban biztonsággal, vagy a „fagyasztani vagy nem fagyasztani” dilemmára, de szó van a vegyszerek használatáról is.
„A fagyasztásnak is megvan természetesen a maga helye háztartásunkban. Azonban szeretnénk, ha a háziasszonyok végiggondolnák, hogy mekkora a fagyasztószekrény vagy -láda miatt folyamatosan felhasznált energiamennyiség, amit a havi számlában kifizetünk, arról nem is beszélve, hogy milyen következményei vannak, ha – ezekben a viharokban egyáltalán nem kizárható – áramkimaradás van. Az otthoni tartósítás egyszeri energia-befektetéssel kínál a fagyasztás előnyeivel összemérhető eredményt” – nyilatkozta Dr. Szalay Tímea a Csalán elnöke
„Amikor szóba kerül a házi tartósítás, sokszor csak az „édes életre” – befőttekre, lekvárokra gondolunk: ilyenkor cukorral, vagy akár cukor nélkül, hőhatással tartósítva készülnek a kamra polcára való kincsek. Ám ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem. A sózás például egy nagyon jó módszer leveszöldség esetén, de az ecetes tartósítás vagy a savanyítás titkait is megtudhatják az érdeklődők a kiadványból. Az aszalás népszerűsége pedig egyre nő, hiszen a gyümölcsökön túl zöldségek, gomba, vagy fűszernövények is tartósíthatóak a szárítás módszerével.” – tette hozzá az egyesület elnöke
Érdekes kérdés a vegyszerek használata is a konyhánkban. A boltban vásárolt termékeket tartóssá, szállíthatóvá, kellemes állagúvá kell tenni, otthon azonban ezeket a szereket természetes módszerekkel kiválthatjuk és ezzel az esetleges egészségügyi kockázatokat is elkerülhetjük.
És hogy mi a jó aszalvány titka? Vagy mi is a szárazdunszt? Esetleg arra kíváncsi valaki, hogy hogyan készül a házi vegeta? Minden kiderül a Csalán Egyesület B, mint befőzés… ez csak természetes kiadványából, melyet az Egyesület rendezvényein, irodájában érhetnek el az érdeklődők, de akár le is tölthetik - innen - az egyesület honlapjáról.
Mentés másként receptversenyünk részleteiről itt tájékozódhatsz.
1% - Köszönjük!
Köszönjük, hogy ránk gondoltál 1%-od felajánlásakor. Ez nekünk 134.000 Ft-ot jelentett 2020-ban, melyet éghajlatbarát megoldások átadására fordítottunk.
1% felajánlás
Adód 1%-ával hozzájárulhatsz egyik legnépszerűbb kiadványunk a
B, mint befőzés - ez csak természetes!
újra kiadásához!
Amint megjelenik, kérd tőlünk a Te példányodat!
A felajánlásodat ez úton is köszönjük!
Adószámunk: 18925238-1-19
Belépés
- Aktuális
- Tarts velünk!
- Helyit?
- Tőlük vásárolhatsz
- Bagyura Ferenc
- Biogold Natur Kft.
- Boroszlán Kertészet
- Bésán János
- Böjte Tiborné
- Csíki Zsolt
- Frank János
- Frecot Emese
- Gusztos Sándor
- Heinbach Szilvia
- Ivácson Attila
- Kovácsné Hajni
- Kun Lászlóné
- Lang Zsusska
- Legeza József
- Lukacsics Mónika - Pinky
- Molnár Mária Szoc.szöv.
- Rajhonáné Falvassy Dóra
- Somodi Edit
- Szabó Bálint
- Szent Kinga Éléstára
- Sárkány Zsuzsa
- Takács Ferenc
- Rákos Margit
- Volf Tibor
- Polgárné Erika
- Kéri Márta
- Recepttár
- Mitől helyi?
- Miért vegyek helyit?
- Vásároljunk közösségben!
- Tőlük vásárolhatsz
- Ötletek
- Zöld tippek
- Környezeti nevelés
- Biokerti tippek
- Tervezd meg Te is a kerted!
- Nevelj Te is palántát!
- Alakíts ki vetésforgót!
- Jó és rossz szomszédok
- Ágyások kialakítása
- Ásás helyett
- Vetési tippek
- Előveteményezhetsz
- A lemosó permetezésről
- Készíts komposztot!
- Hogyan ültesd a bogyósokat?
- A talajtakarásról
- Sárgalapot a kártevőknek!
- El a csigákkal!
- A kerti utakért
- Lyukas levelek ellen
- Védőnövények a veteményesben
- Gyűjtsd Te is az esővizet!
- Csalánlé készítése
- Védekezz fahamuval!
- Ritkítás, egyelés
- Vakondok a biokertben
- Puszpángveszély
- Levéltetvek
- Csalánról