Befőzés természetesen

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Befőzés természetesen
.

Nemrégiben megjelent és azóta méltán népszerűvé vált kiadványunkkal szeretnénk tovább motiválni minden kedves-lelkes olvasónkat, hogy ne szégyenlősködjön tovább, ossza meg velünk természetes-befőzős tapasztalatait. Kreatív befőzős öleteidet várjuk a mentesmaskent [at] csalan [dot] hu-ra. És ne feledd a fotókat!

Napjainkban egyre növekszik azok száma, akik szerint egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy helyben termett, egészséges, biztonságos (esetleg bio) élelmiszereket fogyasszunk, keresik hát a helyi termék piacokat, vásárokat. Jó lenne, ha mindenkinek jutna egészséges helyi élelmiszer – szezonon kívül is. A téli napokra természetes módon, házilag eltett finomságok alapelveit és ínycsiklandozó receptjeit is tartalmazza a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület B, mint befőzés kiadványa.

 

Nemrégiben jelent meg, de máris nagyon népszerű az „Ez csak természtes” alcímet viselő kiadvány. A füzetben választ kapnak az érdeklődők például arra, hogy mely eljárásokkal tartósíthatnak otthonunkban biztonsággal, vagy a „fagyasztani vagy nem fagyasztani” dilemmára, de szó van a vegyszerek használatáról is.

 

„A fagyasztásnak is megvan természetesen a maga helye háztartásunkban. Azonban szeretnénk, ha a háziasszonyok végiggondolnák, hogy mekkora a fagyasztószekrény vagy -láda miatt folyamatosan felhasznált energiamennyiség, amit a havi számlában kifizetünk, arról nem is beszélve, hogy milyen következményei vannak, ha – ezekben a viharokban egyáltalán nem kizárható – áramkimaradás van. Az otthoni tartósítás egyszeri energia-befektetéssel kínál a fagyasztás előnyeivel összemérhető eredményt” – nyilatkozta Dr. Szalay Tímea a Csalán elnöke

 

„Amikor szóba kerül a házi tartósítás, sokszor csak az „édes életre” – befőttekre, lekvárokra gondolunk: ilyenkor cukorral, vagy akár cukor nélkül, hőhatással tartósítva készülnek a kamra polcára való kincsek. Ám ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem. A sózás például egy nagyon jó módszer leveszöldség esetén, de az ecetes tartósítás vagy a savanyítás titkait is megtudhatják az érdeklődők a kiadványból. Az aszalás népszerűsége pedig egyre nő, hiszen a gyümölcsökön túl zöldségek, gomba, vagy fűszernövények is tartósíthatóak a szárítás módszerével.” – tette hozzá az egyesület elnöke

 

Érdekes kérdés a vegyszerek használata is a konyhánkban. A boltban vásárolt termékeket tartóssá, szállíthatóvá, kellemes állagúvá kell tenni, otthon azonban ezeket a szereket természetes módszerekkel kiválthatjuk és ezzel az esetleges egészségügyi kockázatokat is elkerülhetjük.

 

És hogy mi a jó aszalvány titka? Vagy mi is a szárazdunszt? Esetleg arra kíváncsi valaki, hogy hogyan készül a házi vegeta? Minden kiderül a Csalán Egyesület B, mint befőzés… ez csak természetes kiadványából, melyet az Egyesület rendezvényein, irodájában érhetnek el az érdeklődők, de akár le is tölthetik - innen - az egyesület honlapjáról.

 

Mentés másként receptversenyünk részleteiről itt tájékozódhatsz.