Észrevételek az Óváros térre tervezett mélygarázs létrehozása kapcsán

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat

Javaslat a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság számára.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület aggodalommal fogadja az önkormányzat azon szándékát, hogy Veszprém Óváros tere alá mélygarázst létesítsen egy beruházó. Szerintünk egy olyan parkolási rendszer kidolgozása volna szükséges, mely parkolási gyűrűt képezve a belvárost tehermentesítené, és a belvárosba való jutás megbízható tömegközlekedési rendszer biztosítaná. Indokaink a következők:

  • Veszprém történelmi belvárosa figyelmet, fokozott védelmet igényel örökségeink megóvásához. Az ide telepítendő mélygarázs építése során számos történelmi épület könnyen károsodhat visszafordíthatatlan és megállíthatatlan romlásukat okozván. Tovább ronthat a helyzeten a megnövekedett autóforgalom okozta NOx, CO-koncentrációk, por. A műemlékek, illetve a történelmi belváros védelmét, forgalomból való kivonását számos város elindította egyébként (pl. London, Győr) annak érdekében, hogy fennmaradjanak a város értékes momentumai, épületei.
  • Veszprém belvárosának közlekedés okozta NOx koncentrációja – a Megyeház téren a Környezetvédelmi Felügyelőség által mért adatok alapján – többször és rendszeresen átlépi (pl. 2003. februárjában a mérések több, mint 70 %-a esetén) a megengedett határértéket, és 2003 folyamán ugyanezen helyszínen ezen paraméter átlagos napi koncentrációja meghaladta a határérték 84%-át. Az új belvárosi parkolási lehetőség vonzza az autóforgalmat, mely ezen értékek további emelkedését okozza –nagy valószínűség szerint állandósítva ezáltal a határérték feletti állapotot.

Ezen indokoknak megfelelően szeretnénk, ha a bizottság még több konkrét információra támaszkodva egy későbbi időpontban hozna döntést a tervezett létesítménnyel kapcsolatban, felajánljuk ezen információk összegyűjtésében segítségünket és hosszabb távon gondolkodva pedig szívesen közreműködünk egy leendő egységes veszprémi parkolási rendszer kidolgozásában, hogy építendő parkolóink hosszan és ténylegesen szolgálhassák a városlakók érdekeit.