Fa-Örökbefogadási Program 2005

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat

Szeretne egy saját fát? – Itt a lehetőség!

„A Kárpát-medencében a föld akarata az erdő” (Fekete Lajos)

Az elmúlt évszázadok, sőt évezredek emberi befolyása nélkül hazánk mai területének 85,5%-át borítanák erdők. Ebből napjainkra kb. 7,5% maradt. A világ számos területén folyik nagymértékű erdőirtás főleg üzleti céllal, holott nem is sejtjük, hogy hosszú távon mennyivel nagyobb kárt okozunk ezzel magunknak, mint a rövid távú haszon, amit nyerünk vele.

Álljon itt egy-két tényállás a fák környezeti hasznáról: egyrészt szerintem nagyon szép, és megnyugtató látványt nyújtanak. A lombkoronájuk felér egy kincsesbányával: egy köbméternyi felület egy évben 650 gramm oxigént termel és kb. ugyanennyi széndioxidot dolgoz fel, így jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedés visszaszorításához. A városban utak mentén a légszennyező anyagok egy részét leköti. Pl. egy 50 éves fa egy évben átlagosan 400kg szennyezést képes kiszűrni! A nyári nagy melegben lehűtik a levegőt, amely nehezebb a házak között felizzott levegőnél, így azzal kicserélődik, vagyis szél keletkezik, ami kifújja a sok port és szennyezést a lakóterületről.

Azt hiszem legalább ilyen fontos a fának az a ”tevékenysége”, amit a zaj ellen végez. Bicikliseknek és gyalogosoknak egyaránt felüdítő védelem lehet a város zajos járműforgataga ellen. De lássuk csak mit tehetünk, mert itt van a lehetőség hogy segítsünk magunkon és környezetünkön!

Egyesületünk szervezésében a Szentkirályszabadja felé vezető kerékpárút mellett 2001-2002-ben mintegy 180db korai juharfát fogadtak örökbe az arra fogékonyak. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén ősszel ismét lesz lehetőség faültetésre. Ajándékozzon egy fát szeretteinek, ültessen egy fát születésnapra, vagy keresztelőre!

A fákkal idén a Jutasi lakótelepet kívánjuk benépesíteni. A fákat várhatóan októberben egy vidám nap keretében fogjuk az örökbefogadókkal elültetni. A regisztráció megkezdődött, amennyiben érdeklődik, kérjük jelezze időben egyesületünknél, mivel korlátozott számban van lehetőség fa-örökbefogadásra.

Ön is a természet barátja, legyen egy saját fája!