Helyzetjelentés

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Vörösiszap-katasztrófa
Fotós: 
Csalán fotó
.

A Csalán Egyesület rendkívül fontosnak tartja, hogy minden érintett lakos megfelelő védőfelszereléssel rendelkezzen, melynek érdekében folyamatosan biztosítja a szükséges eszközöket is a lakóknak. A már beérkezett adományokat köszönettel ezen célra fordította, és további adományokat gyűjt a devecseriek védelme érdekében.

 

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület köszöni azon szervezetek és magánszemélyek adományait, amelyet az Egyesületen keresztül juttatnak el a vörösiszap katasztrófa sújtotta települések lakóinak. A mai napig 1 200 000 Ft  adomány érkezett be , amelyből 40 pár gumicsizmát és lúgálló védőkesztyűt, 750 db védőmaszkot vásároltunk és osztottunk szét közvetlenül a rászorulóknak. Az adományokból az eltakarításhoz szükséges eszközöket is biztosítottunk 5 db talicska, 30 db lapát és 10 db kapa került ki Kolontárra. Tekintettel arra, hogy a védőmaszkok naponta cserélendők, továbbra is maszkokra van szükség, illetve védőszemüveget is minden lakosnak viselnie kell Devecserben, így a Csalán Egyesület további védőmaszkok és védőszemüvegek beszerzését tervezi. A védőszemüveg 400 Ft-ba került lakosonként, a maszk 275 Ft-ba naponta lakosonként, így a még meglévő és a jövőben beérkező adományokat erre fordítjuk. Célunk, hogy az ott maradt 3000 devecseri lakosnak biztosítsuk a megfelelő védőfelszerelést. A védőmaszk naponta 825.000 Ft-ba, míg a védőszemüveg 1.200.000 Ft-ba kerül. 

 

A Csalán Egyesület továbbra is gyűjti a védőfelszerelések beszerzését szolgáló adományokat, amelyeket a 11600006-00000000-02978495 sz. bankszámlaszámra vár (VÖRÖSISZAP ADOMÁNY közleménnyel), vagy online módon a PayPal rendszeren keresztül (http://www.csalan.hu/adomanygyujtes, http://www.csalan.hu/red-mud-disaster)

Köztudott, hogy a gátépítési és az eltakarítási munkálatokban résztvevők számára kötelező a védőmaszk, a védőszemüveg és más védelmi eszközök használata, ugyanez a lakosság számára is rendkívül fontos saját egészsége megóvása érdekében. Az ÁNTSz mérései és a Pannon Egyetem kutatói egyaránt megerősítik, hogy a szálló por mennyisége Devecser és Kolontár térségében meghaladja az egészségügyi határértéket, ráadásul nagyon maró, lúgos anyagról van szó, amely a légzőszerveket erősen roncsolhatja. Külön veszélyes a lúgos por esetében, hogy annak hatásait nem érezzük rögtön, alattomosan, folyamatosan romló állapotot képes előidézni.

 

A Csalán Egyesület a lakosság tájékoztatása érdekében több ezer szórólapot is eljuttatott az emberekhez házról házra járva. Az ott élőknek az adományokon túl emberi szóra, beszélgetésre is nagy szükségük van, ebből is nagy most a hiány. 

 

Bővebb információ: Szalay Tímea (30/9460658), Kiss Renáta (30/7014622), csala [at] csalan [dot] hu, www.csalan.hu