Küldetés a Földért

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Kalandosan a Csalánnal
.

A Csalán Egyesület 200 általános iskolás diákkal közösen ünnepli a Föld Napját iskolai foglalkozásokon és a Fenyves tanösvényen. A Föld természeti környezetének megóvásával, az éghajlatváltozás mérséklésének lehetséges módozatival kapcsolatos az az akadályverseny, mely játékosan mégis kalandosan vezeti be a gyerekeket a környezettudatos életmód megismerésébe.

Április 22-én kitüntetett, cselekvő figyelemmel fordulunk a Föld felé; a természetvédelem problémái, a természeti környezet megóvásának, megőrzésének lehetséges alternatívái mind-mind fókuszba kerülnek ezen a napon. Április 22 a Föld Napja.

1970 tavaszán, egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes természeti környezet iránt érzett aggodalma indította el a mozgalmat, ráirányítva a figyelmet az egyéni felelősségre és a közösségi összefogás szükségességére. Gondolatai világméretű visszhangra találtak; ma már több mint 250 országban tartják  meg a Föld Napját.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - volt az egyik jelmondata a mozgalomnak, és ebben a szellemben, hagyományosan, immár 15 éve szervezi programjait a Csalán Egyesület is.

A város több iskolájának bevonásával  valósul meg az együttgondolkodás, az ismeretátadás a természetvédelem kérdéseiről, az éghajlatváltozás mérséklésének alternatíváiról. Idén több, mint 200 diák vesz részt az április 24-i programsorozaton, melynek szabadtéri helyszíne a közelmúltban létesített Fenyves tanösvény.

A diákok kalandvágyára építő akadályversenyen a különféle kalandos feladatokon keresztüljutva kell elérni a Földdel, természettel kapcsolatos titkok megoldásához. A sok-sok értékes nyereményen túl igazi jutalom az a közösségi élmény is, ahol a zöld ösvényeken haladva, együtt gondolkodva, összedolgozva jutunk új természetbarát ismeretekhez és környezetbarát, fenntartható megoldásokhoz. 

A Csalán Természet- és Környezetvédő Egyesület alapértékeit képviselő gyermekprogramjaival természetesen más időszakokban is várja az érdeklődő diákokat; a nyári napközis „Táborozz ÖKO-san” lehetősége még több turnusban nyitott a természetbúvár kalandvágyók számára