Már csírájában legyen zöld!

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Környezeti nevelés az iskolában
Fotós: 
Csalán fotó
Környezettudatos kisdiákok csapata
.

Több, mint 350 diák ismeri meg testközelből a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság fogalmát Nagyalásony Község Önkormányzatának jóvoltából, akik nyertes pályázatuk eredményeképpen az ajkai kistérség 5 általános iskolájában biztosítják a gyerekek szemléletének környezettudatossá alakítását.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 6.1.0/A jelű pályázati programja lehetőséget biztosít, fenntarthatósági tematikájú, iskolai témanapok tartására. Ezt a lehetőséget ragadta meg Nagyalásony Község Önkormányzata, amely iskolájában a környezeti nevelés évek óta fontos szerepet játszik és jó kapcsolatot ápolnak a Csalán Egyesülettel. Az iskolai témanapok menetrendje kötött, ám tartalma nagyon izgalmas, érdekes, foglalkoztató formában hozza közelebb a gyerekekhez és fiatalokhoz a környezetvédelem, a tudatos és fenntartható fogyasztás kérdéseit, hangsúlyozva, hogy környezettudatos életmódunk kialakításában mindenkinek van szerepe, dolga, tennivalója.

Minden iskolai témanapon négy állomás várja a diákokat. A „Tárgyaink története” c. film megtekintése közben és után közösen gondolkodnak el a diákok a környezeti nevelővel, hogy valóban mindenre szükségünk van-e, amit megveszünk. A Vásárolj okosan állomáson „boltba” mennek a fiatalok (a boltot egy interaktív tabló képviseli), ahol rálátnak arra, hogy mekkora a csomagolás vagy éppen a helyi termékek választásának szerepe. A gyerekek megértik a foglalkozások keretében az ökológiai lábnyom fogalmát, és ki is számolja mindenki a magáét. Ezen túl önálló ismeretgyűjtésre lehetőséget adó informatív honlapokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A megtanultakat a szerepjáték formájában rögzítik, ezen alkalmakon átélhetik a döntések mögött rejlő egyéni felelősséget.

A témanapot követően minden iskolában rajz- illetve ötletpályázatot hirdetünk, melynek csábító nyereményei arra sarkallják a diákokat, hogy minél több pályaművet küldjenek be, kellemesen nehéz helyzetbe hozva ezzel a szakértő zsűrit. Minden iskolában 5-5 díj kerül kiosztásra, amelyek között fődíj egy minden igényt kielégítő kerékpár, de a kétrétegű sátornak, a melengető hálózsáknak, a mindent rejtő hátizsáknak és az izgalmas társasjátéknak is bizonyára nagyon örül majd új tulajdonosa. A sikeres pályaművek elkészültét is segíti a programban résztvevő diákoknak kiosztott „Vásárolj okosan” kiadvány.

A programban a nagyalásonyi Közös Fenntartású Általános Iskolán kívül a kertai Közös Fenntartású Általános Iskola, a csöglei Általános Iskola, a nagyvázsonyi Kinizsi Pál Általános Iskola és a nemesszalóki Közös Fenntartású Általános Iskola vesz részt.

A program szakmai lebonyolítója a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület. A témanapokra és az azokat követő vetélkedőkre 2011 februárja és áprilisa között kerül sor.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.