Toxikus a kútvíz

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Toxikus a kút vize
.

FELHÍVÁS

Toxikus azon ásott kút vize, ahol a vörösiszapos ár elhaladt.

Előzetes toxikológiai adatok alapján a vörösiszappal szennyezett területeken az ásott kutak vízminősége toxikus, azaz emberek számára nem fogyasztható.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Pannon Egyetemtől kapott adatok ismeretében arra hívja fel a vörösiszap sújtotta terület lakosainak és az ott dolgozók figyelmét, hogy azokon a területeken, ahol a lúgos ár áthaladt, az ásott kutak vize főzésre, ivásra, mosogatásra, mosásra és takarításra NEM alkalmas.

Dr Gelencsér Andrástól, a Pannon Egyetem dékánhelyettesétől a következő információt kapta a Csalán Egyesület:

A Pannon Egyetem 2010. október 5-én 10 helyről vett mintát toxicitás mérése céljából, köztük a Torna patakból, a Marcalból és ásott kutakból.

A vizsgálatokból egyértelműen kiderül, hogy azon ásott kút vízminősége, melyen a vörösiszap áthaladt, még a lúg semlegesítését követően is erősen toxikus hatású, toxicitása közel megegyezik a Torna patakból 2010. október 5-én vett mintáéval.

A toxicitásvizsgálat ún. ToxAlert műszerrel történt, mely során IC50 (Inhibition concentration) értékek kiszámolásával lehet a toxicitás mértékét meghatározni.

A Csalán Egyesület felhívja a kárelhárításban illetékes szervek figyelmét, hogy a helyreállítás folyamán az érintett ásott kutak vízminőségének visszaállításáért is tegyenek meg mindent, addig azonban a kutakat zárják el, hogy baleset semmiképpen ne történhessen.

A területen élőktől a Csalán Egyesület azt kéri, hogy a vörösiszappal szennyezett ásott kutak vizét főzésre, ivásra, mosogatásra, mosásra és takarításra se használják és segítsék a hatóságokat, hogy a kutakat lezárhassák.