Virágzik az önkéntesség hazánkban és ehhez Veszprém megye is hozzájárul

hír a(z) kategóriában
Nyomtatóbarát változat
.
Fogadj Te is önkéntest! Önkéntes Centrum
Fotós: 
Csalán fotó
.

Mostantól szervezett formában is lehetősége nyílik az érdeklődőknek önkéntességre. Már működik a Veszprém Megyei Önkéntes Centrum, melyet a Csalán Egyesület koordinál.

Magyarországon az önkéntesség az utóbbi öt évben a korábbinál lényegesen nagyobb mértékben fejlődött, ennek ellenére a szervezetek és intézmények túlnyomó többsége nem talál — vagy belső strukturális okokból adódóan nem is keres — önkénteseket. Mindeközben sok olyan magánszemély van, aki információ hiányában nem jut el a lehetséges fogadó szervezetekhez, így nem tudja meglevő kapacitásait hasznosítani a közjó javára.

A Centrumok elsődleges feladata, hogy felkészítsék azokat a szervezeteket, melyek szeretnének önkéntesekkel foglalkozni, majd ezt követően segítsék az állampolgárokat abban, hogy megbízható és az előzetes elvárásaiknak megfelelő szervezethez mehessenek önkéntesnek.

„Mára egyre elfogadottabbá válik, hogy ha valakinek van szabadideje és szeretné azt hasznosan eltölteni, akkor keres magának egy szervezetet, amelynek egyetért a tevékenységével és felajánlja heti vagy havi néhány óráját önkéntes tevékenységre. Ezzel az önkéntes közösségbe kerül, új embereket ismer meg és a hasznosság érzését kapja cserébe.”

Az önkéntesség a társadalmi aktivitás egyik legfontosabb megjelenési formája, mely fejlesztésére minden korábbinál nagyobb szükség van, hiszen a hagyományos közösségi támogató funkciók gyengülnek, a társadalomban egyre erősebben jelen van az elmagányosodás. Fontos, hogy e jelenségekkel szemben alternatívákat tudjunk felmutatni és erősödjenek az emberek összefogásán alapuló közösségi kezdeményezések. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek, vagy akár az önkormányzati fenntartású intézmények hosszú távon, programokba és szolgáltatásokba is be tudjanak vonni önkénteseket, szükség van a tudatos fejlesztésre.

A hazai és más országokban működő önkéntes centrumoknak katalizátor szerepük van, munkájuk eredményekét az önkéntesek sokkal könnyebben jutnak információhoz, biztonságos módon kerülnek kiközvetítésre, a szervezetek mind adminisztrációs, mind módszertani kérdéseikre válaszokat kaphatnak, így felkészültebben várhatják az önkénteseket. A megyében négy kulcsszakértő várja a fogadó szervezetek jelentkezését és szervezetre szabott információkkal készítik fel az érdeklődőket.

„A Pápa környéki szervezetekkel dr. Baloghné Uracs Mariann fog kapcsolatot tartani, Ajka és Sümeg térségében pedig Varga Andreát kereshetik a szervezetek.” – tudtuk meg Mátyás Mónikától, aki a veszprémi, zirci és várpalotai szervezeteket fogja felkészíteni.

Kandikó Ritát, a Nagyvázsony környéki és Balaton-felvidéki szervezetek kapcsolattartóját arról kérdeztük, miért vállalta a kulcsszakértői feladatokat: „Nagyon fontosnak tartom az önkéntes munkát, hiszen önkéntesekkel együtt dolgozva én magam is sokat tanulhattam és folyamatosan tanulhatok: évente legalább egyszer ifjúsági csere programot szervezünk Nagyvázsonyban, melyre rendszeresen több országból érkeznek önkéntesek. Ezeken az alkalmakon és az önkéntesség fejlesztésével kapcsolatos útjaimon megismerhetek különböző kultúrákat, érdekes, bölcs embereket Örményországtól, Argentínáig, Nagyvázsonytól, Túristvándiig sok-sok helyen az országban és a nagyvilágban. Hasznos lenne, ha a magyar fiatalok is megismernék az önkéntességben rejlő lehetőségeket és számukra is kinyílna a nagyvilág –először akár önkéntesként. „

A megyei Centrum a Csalán Egyesület elérhetőségein várja azon intézmények, civil és egyházi szervezetek jelentkezését, melyek szeretnének önkénteseket fogadni.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.